Китай ще има база на Луната до 2030 г.

Китайската академия на науките смята, че до 2030 г. китайски космонавти могат и трябва да извършат пилотиран полет до Луната и да създадат там своя база, се казва в доклад на академията, озаглавен „2050 г.: Реформа в науката и техниката и бъдещето на Китай“.

„Развитието на науката и техниката в Китай към 2050 г. ще позволи на икономиката в страната да излезе на първо място в света. До 2030 г. Китай ще е способен да създаде своя база на Луната, а след 2050 г. вече ще има условия за пилотирани полети до далечни звезди и основаване база на Марс“, твърдят учените, цитирани от Интерфакс.

И още: „Китай ще се превърне във високоразвита в политическо, икономическо и културно отношение страна. В значителна степен ще бъдат усъвършенствани социалистическата демокрация и законност, ще бъде достигната социална стабилност и в пълна степен ще бъдат гарантирани политическите права на китайския народ“.

Установяването на Луната отдавна е цел за Китай. През 2002 г. страната обяви, че ще построи първите си бази там до 2010 г. Очевидно обаче крайният срок е бил поизместен.

Междувременно стана ясно, че японският спътник „Кагуя“ е приключи мисията си, врязвайки се в повърхността на Луната.

Засега няма официално потвърждение за случилото се от японската космическа агенция JAXA, съобщава „Фокс нюз“.

„Кагуя“ бе изстрелян на 14 септември 2007 г., като на 4 октомври същата година бе изведен на лунна орбита. С негова помощ японските учени изучаваха гравитационните свойства на единствения естествен земен спътник, както и особеностите на геологическото развитие на Луната.

Именно чрез „Кагуя“ и друга японска космическа сонда – „Окина“, бе открита неравномерност в гравитационното поле на Луната.

Оказа се, че плътността на „тъмната“ страна на Луната е по-голяма от видимата й страна. По мнението на японските учени, възможната причина за такава аномалия е, че „тъмната“ страна на Луната дълго е била с по-ниска температура в сравнение с тази, която е винаги обърната към Земята.

Защо обаче е налице разлика в температурата между „тъмната“ и видимата страна, учените засега не могат да обяснят.

Падането върху лунната повърхност на изкуствен спътник не е прецедент – преди „Кагуя“ по този начин завърши мисията и на „Окина“, както и на други спътници от различни държави.

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2219271

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>