Китай ще инвестира 1 млрд. долара в търговски комплекс в Москва

Китай е готов да инвестира 1 милиард долара в строителството на търговски комплекс, който ще замени закрития Черкизовски пазар в Москва. Това обяви вчера Владимир Малишков, шеф на отдела за потребителския пазар и слугите в московската управа, който се срещна с делегация от китайското министерство на търговията.

В новия комплекс ще бъдат изградени търговски и логистичен център, пунктове за митнически и санитарен контрол, филиал на Федералната имиграционна служба, както и хотел.

Руският вестник „Коммерсант“ коментира, че закриване на Черкизовския пазар през юни сериозно обезпокои китайските власти, тъй като 70% от 100-те хиляди души, работещи на пазара с площ 2000 декара, са граждани на Китайската народна република.

Освен това на пазара останаха китайски стоки на стойност 5 милиарда долара.

В резултат на това решение на 22 юли в Москва пристигна делегация, оглавена от заместник-министъра на търговията на Китай Гао Хучън.

Първоначално московските власти не пожелаха да преговарят, но след като министерството на външните работи на Руската федерация обяви, че събитията около пазара „не трябва да оказват негативно влияние на търговско-икономическото сътрудничество между Русия и Китай“, преговорите все пак се състояха.

Два дни по-късно Гао обяви, че двете страни са постигнали съгласие.

Търговският комплекс ще бъде изграден на мястото на закрития пазар. Обсъждат се още няколко терена с площ между 400 и 600 декара.

Окончателното решение с местоположението на търговския комплекс ще бъде взето през септември.

Строителството на китайския търговски комплекс ще отнеме приблизително две години.

До вчера от територията на пазара са били изнесени 38% от стоките. Останалите ще бъдат унищожени, съобщават от московското кметство, като тази операция ще струва 200 милиона рубли.


http://www.stroitelstvo.info

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>