Малко за световната финансова криза и отражението й върху Китай

Отдавна беше време да обърна внимание на световната финансова криза и отражението й върху Китай. Тъй като не съм икономист и не съм в Китай, няма да правя анализ, а предлагам на вашето внимание няколко статии, които показват донякъде как стоят нещата  там:


Китайските банки взеха златото

Константин НИКОЛОВ

Капитал, Брой 35, 29 август 2008

Във време на световна криза финансови групи от Пекин до Шанхай станаха най-печелившите в света

Всички знаем как завършиха олимпийските игри. Пред родна публика китайските спортисти спазиха директивата на ККП (Китайската комунистическа партия) – бяха над всички останали и спечелиха най-много златни медали. Но явно смазващият успех на необятната азиатска страна не е само на спортния терен, а и във финансовата сфера. Най-голямата местна банка – Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), надмина глобалните си конкуренти и стана най-печелившата банка в цял свят.

ICBC обяви, че печалбата й за първото полугодие е скочила с 57% до невероятните 9.4 млрд. долара. Тези резултати поставят групата пред гиганти като британската HSBC, която беше най-печелившата през миналата година. Нейната печалба падна с 29% през първите шест месеца на тази година до 7.7 млрд. долара. Но дори и преди обявяването на последните си резултати, ICBC беше най-голямата банка, но по пазарна капитализация – около 277 млрд. долара (виж графиката). Добро постижение за компания, създадена от китайското правителство през 1984 г. с основна цел да подпомага местните дребни производители.

Но в какво всъщност се корени успехът на ICBC? Базираната в Пекин институция, чийто персонал наброява 380 хил. души, печели от нарастващото с бързи темпове кредитиране и другите финансови услуги за все по-заможната средна класа в Китай. Банката има 2.7 млн. клиенти в търговското банкиране и над 170 млн. в потребителското – повече от общото население на Великобритания и Германия.

Въпреки известното забавяне ръстът на китайската икономика продължава да изпреварва този в останалия свят. Нормално в тези условия кредитирането, инвестиционното банкиране и управлението на активи също се развиват на бързи обороти и спомагат за опазването на местните банки зад един вид

Велика китайска финансова стена

ICBC разполага с над 16 700 офиса в Китай и чрез големия си бизнес в страната остана относително изолирана от световната финансова криза, обхванала развитите пазари през последните месеци. Силните резултати на ICBC идват във време на безпрецедентна „мъка“ за големите западни конкуренти. През последната година Citigroup отписа активи за 55 млрд. долара, а UBS – за 44 млрд. долара, заради рисковите си инвестиции в американски ипотечни облигации. За разлика от тях ICBC обяви, че е отписала само 702 млн. долара.

Въпреки че банката диверсифицира дейността си, добрите й резултати през първите шест месеца на годината се дължат основно на кредитирането. Този сегмент остава двигателят на растежа въпреки опитите на китайските власти да ограничат отпускането на заеми както за фирмите, така и за населението. Част от мерките включват строги квоти за кредитите и изисквания към банките да имат значителни резерви от депозити. Според някои експерти тези ограничения може и да се отразят на печалбата през второто полугодие. Но засега целият китайски финансов сектор не дава сигнали, че се забавя. Втората най-голяма банка в Китай – China Construction Bank, отчете нетна печалба за първото полугодие от 58.6 млрд. юана (8.5 млрд. долара), 71% повече от същия период на предишната година. China Merchants Bank, eдна от по-малките държавни банки, обяви, че печалбата й е скочила със 100%. Тези резултати бяха постигнати, въпреки че китайската икономика леко се забави през първото полугодие. Но растежът остана достатъчно здравословен – 10.4%. „Печалбата ни не е най-голямата в света, защото се развиваме по-бързо. Просто останалият свят се движи бавно“, коментира пред Financial Times представител на ICBC, пожелал анонимност.

Въпреки финансовите си затруднения западните финансови институции запазват малките си дялове в китайските банки и не смятат скоро да се разделят с тях. „Тези дялове са уникални и европейските и американските групи ще ги продадат само ако са в много неизгодно състояние“, коментира пред Reuters Уорън Блайт, анализатор в консултантската компания Fox-Pitt Kelton. Bank of America неотдавна увеличи участието си в China Construction Bank до 11%, а Royal Bank of Scotland обяви, че няма да продава своите 5% в Bank of China. Сред западните институции с китайско „присъствие“ са Citigroup, Goldman Sachs, HSBC и UBS.

С поглед към света

ICBC стана публична компания през 2006 г. с рекордно първично публично предлагане за над 20 млрд. долара. Преди нея четири от останалите големи банки в страната набраха на борсата 25 млрд. долара. Тогава властите обявиха, че листванията не се правят толкова с цел да се наберат средства, а по-скоро с далеч по-мащабните планове за местните банки да станат глобални играчи. Днес тази стратегия, изглежда, се реализира. ICBC купи през 2007 г. дял от 20% в южноафриканската банка Standard Bank за 5.5 млрд. долара – най-голямата китайска инвестиция в чужбина. Друга финансова група – China Development Bank (CDB), пък наля 3 млрд. долара в британската Barclays Bank. Същата тази CDB сега е хвърлила око на далеч по-голяма хапка – германската Dresdner Bank, която се продава от Allianz. Тя обяви, че е готова да плати в брой очакваната цена от около 9 млрд. евро за Dresdner. Все по-видно е, че китайските банки, които доскоро разчитаха на чужди капитали, се превръщат от плячка в ловец.

http://www.capital.bg/show.php?storyid=543716


Финансовата криза спря първата частна авиокомпания в Китай

07.12.2008

Компанията Okay Airways, за която работят 800 души, бе създадена през март 2008 година.

Първата частна китайска авиокомпания Okay Airways спря полетите си заради „финансови и управленски проблеми“, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки представител на финансово-промишлената група Цзюняо, която притежава контролния пакет от акции на компанията.

На летище „Бинхай“ в град Тиендзин не са били осъществени полетите на 12 самолета на авиокомпанията. Около 700 пътници, купили си билети за тези полети от Тиендзин, са били принудени да потърсят услугите на други авиокомпании. В цялата страна обаче по летищата са останали около 2000 пътници, доверили се на частната китайска авиокомпания.

Компанията Okay Airways, за която работят 800 души, бе създадена през март 2008 година, припомня ИТАР-ТАСС.

Световният икономически форум протича в контекста на глобалната криза

28 януари 2009

Годишната сесия на Световния икономически форум в Давос бе открита. С приветствие към участниците – около 2500 политици, представители на бизнес-елита и общественици от 96 държави, се обърна основателят и изпълнителен председател на форума професор Клаус Шваб. На откриването говориха руският премиер Владимир Путин и китайският му колега Уън Дзябао. Сред гостите са германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Гордън Браун и председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише.

Тази година Световният икономически форум протича в контекста на глобална икономическа криза. Затова участниците веднага пристъпиха към разглеждане на начините за преодоляване на кризата и за оформяне на посткризисния свят. Те обсъждат в работни групи и на кръгли маси най-острите проблеми: причините за кризата и как да бъде избегнато нейното повторение, стабилизирането на световните финанси, енергийните и други ресурси в дългосрочна перспектива, ролята на държавите в тези процеси и ефективният контрол над климатичните промени.

Путин призова държавите да не поемат по пътя на изолационизма и да не изпадат в икономически егоизъм вследствие на глобалната икономическа криза, предаде Ройтерс. Руският премиер предупреди да не се изпада в сляпа вяра, че държавата може да реши сама всички проблеми.

Речта на Уън Дзябао донесе предпазлив оптимизъм на участващите във форума около 2500 представители на политическия, бизнес и обществения елит, предаде Асошиейтед прес. Китайският премиер даде израз на очакванията на властите, че страната му ще изпълни целта да регистрира тази година икономически растеж от 8 на сто. Оставаме на пътя на устойчивото и бързо развитие, аргументира се той, но същевременно призна, че задачата ще е трудна. Китай е ключов пазар за компаниите в развиващия се свят, отбелязва АП. Годишен икономически растеж от 8 на сто би бил феноменален за много държави, но ще е отстъпление за третата икономика в света, която през 2008 г. регистрира прираст от 9 процента.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=324837


Развитие на световната финансова криза (ОБЗОР)

2009-02-05

В Азия китайският кабинет одобри данъчни облекчения и други мерки, насочени към стимулирането на текстилния сектор и машиностроенето в страната, съобщава вестник.

Планът призовава компаниите от тези сфери да ускорят въвеждането на технологични нововъведения и капацитета си за модернизация.
Около 20 % от предприятията в текстилния сектор са били принудени да затворят врати от началото на кризата.
Въпреки всичко според китайски експерти има най-малко три основни причини, които обуславят икономическият подем след световната финансова криза да настъпи първо в Китай.

Според анализатора Дзуо Сяолай икономиката на най-голямата азиатска държава ще се възстанови по-бързо от тези на ЕС, САЩ и другите развити страни.
Първата причина за това е, че Китай има твърда основа, базирана на реалната икономика. Икономическият подем ще бъде възстановяване на реалната, а не на „виртуалната” икономика, твърди експертът. Китай от много години развива реалния сектор на икономиката и в момента е „производствен център” и „световна фабрика”, като заема основно място в областта на продукцията от нисък и среден клас.

Втората причина за подема на Китай е в общия обем, като Китай разполага с повече от достатъчна финансова мощ. Последните години на бърз икономически ръст са довели до ръст на финансовите постъпления и укрепването на финансовата устойчивост на страната, предоставяйки достатъчно средства на правителството да регулира икономическата ситуация в страната.

Като трета причина икономическата криза да приключи най-бързо в Китай експертът посочва стабилната финансова система на Китай. Стабилната финансова система на Китай осигурява на правителството колосални възможности за реализирането на финансова политика за подкрепа на икономическия ръст и контрол на икономиката на макрониво, завършва анализаторът.

Подобряващите се промишлени данни от Китай показват, че е възможно спадът в икономиката на страната да е достигнал най-ниските си стойности и да започне ръст, цифрите на съкратените в САЩ не бяха толкова лоши, колкото се прогнозираше, но националният рейтинг на Русия спадна с един пункт.

Надеждите за евентуалното възстановяване на Китай спомогнаха за вдигане на цените на акциите на азиатските пазари, а паралелно проучване показа, че спадът в сферата на услугите в Европа също се забавя.


http://www.budilnik.com/index.php?act=showpost&postid=7068

Финансовата криза не пощади и климатичната индустрия

В последните седмици се разрази катастрофа,която доби размерите на най-голямата икономическа криза от времето на голямата депресия.

И без това лошата година за климатичния отрасъл се усложни от финансовата криза на Wall Street.Съкратиха се обемите на граждаското строителство,а големите промишлени обекти се забавиха във връзка със финансови проблеми,което на свой ред понижи продажбите на климатици.Най-много пострадаха мобилните и прозоречни климатици,импортирани от Китай.Някой икономисти прогнозират,че ситуацията няма да се промени към по-добре поне 2-3 години,но точни прогнози никой не може да даде.Във време на намаляващи продажби много производители са принудени кардинално да си променят стратегията.Повечето от тях разработват краткосрочни стратегии с надеждата да преживеят кризата.Най-спешните проблеми пред производителите са как да върнат кредитите,как да намалят загубите от ненатовареното оборудване и какво да направят за да не затънат в големия океан,наречен пазар.

Вследствие на девалвацията на еврото,на корейските,японски и китайски производители стана неизгодно да импортират продукция в Европа.в тази връзка,да помним,че лятото в Европа беше хладно,което на свой ред доведе до намалели продажби на битовите модели.

Последните няколко години най-големите потребители на климатици бяха Италия и Испания.Тази година продажбите там рязко намаляха.Големият проблем за производители и дистрибутори са големите количества непродадени климатици.Тази година се оказа лоша не само за битовите,но и за полу-промишлените климатици,а също и за чилърите.

През тази година темповете на развитие на китайската икономика се забавиха.През 2006 г.,след десетилетие на растящи показатели в развитието на климатичната индустрия,беше отбелязано първото снижение на темпа на развитие,а сега и второто.Както е известно,70% от световното производство на климатици принадлежи на Китай,а от тях 50% са за експорт.Постепенната промяна на курса на националната валута и падане на продажбите дава своите негативни резултати.Според Службата за митнически контрол на Китай експорта на климатични системи за САЩ и Европа от януари до август е намалял съответно с 18% и 14% в сравнение с същия период на 2007г.

Провеждането на Олимпийските игри в Пекин беше гигантски пир за климатичната индустрия-ръста на продажби в този период беше 35%,но урожая събраха само фирмите-гиганти.Малките фирми банкрутираха и си закриха производството след срива на фондовия пазар на Китай през септември.Исторически погледнато,всяка криза се явява активатор за реорганизация на промишлеността.Внедряването на новите стандарти за енергопотребление станаха голям проблем за някой фирми.
Доколкото в Япония цялата икономика е пригодена основно за експорт,то ударът там е много голям.Съгласно статистиката показателите бележат първото си понижение от юни 2003 г. насам.Голямо отражение дава и по-трудното отпускане на кредити.

Икономиките на Китай и Япония са дълбоко свързани.Прогнозите в тази ситуация са трудни,но се очаква Китай чувствително да намали призводството на климатици,което ще удари по японската промишленост. Полимери,стомана,компресори и други комплктации се купуват от Япония.първи ще понесе загуби пазара на суровини в Япония,а от там и климатичната индустрия на Китай.Крайното звено в тази верига-намаляване на продукцията в САЩ и Европа. Ако вярваме на икономистите,тази година зимата дойде много рано.

Източник: http://jarn.co.jp


Финансовата криза се отразила ограничено върху Китай

26 февруари 2009 11:15

Международната финансова криза оказа само ограничено влияние върху банковата система на Китай, която продължава да е силна и стабилна, заяви председателят на Банковата регулаторна комисия Лю Минкан.

Финансовата криза оказа ограничено влияние върху банковата система на Китай и свързаните с нея рискове са овладени. Нашата банкова система в момента е силна и стабилна, макар Китай да не застрахован срещу световната криза, посочи Лю.

Източник: БГНЕС

Финансовата криза по света – Китай

14.03.2009

Предистория: След застой продължил повече от две десетилетия под строгия авторитаризъм на ранното комунистическо управление, днешен Китай има най-бързо развиващата се икономика и премива през втора индустриална революция. Отношенията с търговските партньори са обтегнати по време на огромния китайски търговски излишък и пиратството на стоки.

Основни данни: Брутен вътрешен продукт на глава от населението : $2,360 (по данни на Световната банка, 2007).

Актуално: На 29 октомври централната банка на Китай намали основния лихвен процент с 0,27% от 6.93% до 6.66%. Това е третият път, в който банката намалява лихвите за срок от шест месеци.

На 9 ноември Китай огласи план за съживяване на икономиката в размер на 4000 милиарда юана (586 милиарда долара) за срок от 2 г. (до 2010 г.).
Решението има за цел да насърчи вътрешното търсене в условията на забавяне на растежа на Брутния вътрешен продукт (БВП) и застоя в износа заради световната финансова криза.

Китай реши да следва активна бюджетна политика и да разхлаби умерено валутната си политика, за да съдейства за бърз и устойчив икономически растеж, като засили вътрешното търсене.

Нов признак на забавяне на китайската икономика на фона на международната финансова криза обаче дойде преди дни, когато Националното статистическо бюро в Китай отчете 8% спад на индустриалното производство през октомври.

Преките чуждестранни инвестиции в страната също забавят темп.


Сянган (Хонконг)

Предистория: През 1997 г., бившата Британска колония става специален административен регион на Китай. Сянган се управлява на принципа „една страна, две политически системи“, под който Китай дава съгласието си регионът да получи висока степен на автономност и да съхрани икономическата и социалната си система в продължението на 50-те години от предаването на региона.

Основни данни: Брутен вътрешен продукт на глава от населението: $31,610 (по данни на Световната банка, 2007).

Актулно: Централната банка на Сянган се присъедини към нарастващия брой страни, намаляващи основните лихвени проценти, като наред с това обеща гаранци за всички банкови депозити до 2010 г.


http://analysis.expert.bg/analysis_590/


Китай излиза от кризата

28 февруари 2009

Пекин, Китай /КРОСС/ – „Китайската икономика започва постепенно да се възстановява от финансовата криза“. Това съобщи премиерът  Вън Цзябао по време на онлайн конферентна връзка с граждани на Китайската народна република /КНР/.

„Радвам се, че в страна се е повишила потребителската активност, нараства обема на енергопроизводството, значително се увеличава кредитирането“, отбеляза Уън Дзябао.

По думите му, през ноември миналата година размерът на новите кредити е бил 440 милиарда юана /65 милиона долара/, а през януари тази година сумата им е нараснала на 1,62 трилиона юана /около 238 милиарда долара/.

Китайският премиер отбеляза, че възстановяването на някои отрасли от икономиката, става благодарение на осъществените мерки от страна на правителството по отношение на финансовата криза. Той припомни четирите основни направления, в които е действало китайското правителство: понижаване на данъците, стимулиране на основните отрасли на икономиката, подкрепа за науката и технологиите и осигуряване на пари за социални програми.

Освен това, през следващите две години Китай има намерение да задели 100 милиарда юана за научно-технически проекти. Още 850 милиарда ще се използват за социални програми през следващите три години. Основната част от тях са предназначени за реформа в здравеопазването.

Независимо от успехите на Китай, подчерта премиерът, „световната финансова криза продължава и не е ясно, кога ще приключи“.

„В Китай кризата се отрази преди всичко върху реалният сектор на икономиката. Намаляването на търсенето на световните пазари нанесе голям удар върху производството на експортни стоки“, каза Вън Цзябао. Той отбеляза, че финансовият сектор на страната е понесъл по-малки загуби. „В този смисъл Китай може да се справи със ситуацията, но не е в състояние да реши всички световни проблеми“.

Китайските граждани, които разговаряха с премиера по интернет са му задали над 500 хиляди въпроса. Повечето от тях са свързани с икономически проблеми.


http://www.cross-bg.net

1 comment to Малко за световната финансова криза и отражението й върху Китай

  • Яна Шишкова

    Ако имате интересна статия по темата, много ще се радвам да я постнете като коментар.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>