Женшенът

През сезона на есента, който е преходен сезон от топлото лято към студената зима, е полезно да приемаме повече укрепващи организма вещества. За китайците, един от безспорните лидери в това отношение, е женшенът.
Това растение само по себе си е с интересен произход, тъй като датира още от Терциарния период преди един милион години и е съумяло да оцелее през всички сериозни климатични промени на планетата и да вирее и до наши дни. Той е един от символите на непрекъснатостта на живота на Земята и се причислява към реликтните биовидове.

Има много легенди за произхода на женшена. Според една от тях, той се заражда от падане на гръм в земята. Ако гърмът падне в прозрачната вода на планински поток, водата се оттича в земята, а на нейно място покълва т.нар. „Корен на живота“, който е изпълнен с огромната сила на небесния огън.
Няма друго растение на Земята, което да се сравнява с женшена по лечебна слава. В Далечния Изток той е наричан с прекрасни имена като Дар от боговете, Природно чудо, Най-скъпоценното на земята, Духа на земята, Божествено растение, Сто-сили и др. Самото име на китайски означава „Човешки корен“, заради приликата му с човешко тяло.

Затова в западната медицина на латински той е наречен Panax Ginseng. В това име вие долавяте думата «панацея», т.е. лекарство против всички болести – физически и психически.
Поради голямата си популярност, дивият женшен е почти на изчезване. Въпреки че е преживял различни климатични промени, в наши дни, при изкуственото му отглеждане трябва да се пресъздаде естествената му среда на виреене. Женшен започва да се отглежда изкуствено преди 1500 години, а американците започват първи да го култивират масово. Разбира се, изкуствено отглежданият женшен расте много по-бързо от този в тайгата, но му отстъпва по фармакологични качества. Освен това, много учени се изказват критически за отглеждания в САЩ женшен, докато този, отглеждан в родината си в Китай, Корея и Далекоизточните райони на Русия запазва добрите си качества. Освен това, корейският женшен се нарича бял, а китайският – червен, като имат леки разлики в качествата си.

Женшенът се прилага успешно при следните случаи: забавяне на стареенето след 40 г.; стрес, хронична умора, депресия; послетравматични и следхирургични състояния; отслабване на имунитета, хепатит и вирусни инфекции. За хора с високо артериално налягане не е препоръчително да приемат женшен в големи дози, защото това вдига налягането. Те могат да приемат 1-3 капки от женшеновата настойка само сутрин. Тук е мястото да отбележим, че женшенът се нагажда към нуждите на организма, така че независимо дали сте с ниско или високо налягане, той ще ги нормализира. Това е медицински доказан факт. По-горе посоченият случай е и единственият противопоказан за употреба на женшен.
Всъщност е невъзможо да се изброят всички области, в които то женшена помага. Но като имаме напредвид, че той е универсално средство за повдигане на имунитета на организма, можем да го прилагаме за всичко.

По-долу ще ви дам рецепти за домашни настойки от женшен. Подбрала съм рецепта с по-ниска концентарция на женшен и прием, а ако ви итересува, в друга рубрика мога да ви дам и по-силна рецепта.
Ако ви се удаде възможност да се снабдите с пресни корени от женшен, можете да си ги засадите или пък да си приготвите настойки с мед или алкохол. За целта ги измийте със студена вода, като можете да си служите с малка четка за да махнете пръстта. Но трябва всичко това да се изършва внимателно, за да не се наруши целостта на корена и да не се скъсат малките мустачета. Разбира се, можете да използвате и сушени или консервирани корени.

Сложете женшена в спирта за да получите 10% тинктура, т.е около 15 гр. сух женшен на 500 мл. спирт. Поставете я на тъмно място и след 2 седмици вече можете да започнете да я използвате. Започнете с една капка дневно, като увеличавате дозата с по една капка на ден. Крайният брой на капките трябва да съответства на възрастта ви: ако, например, сега сте на 45 години, постепенно увеличавайте капките, докато стигнете до 45 капки на ден. След това, започнете да ги намаляте с една на ден, докато се върнете след 45 дена до една капка. С това приключва един процес на лечение, който в случая с 45 годишен човек, протича 90 дена. При нужда, можете да повторите лечението след 1-месечна почивка. Ако се прилага за деца, е добре да се посъветвате с лекар. И в никакъв случай, не прекалявайте с количеството, защото за всичко трябва да се спазва златното правило за прием с мярка.
След изпиване на течността, коренът може да се залее повторно и да се изпозва отново пак след 2 седмици.

Ако използвате мед, пак се приддържайте към 10% настойка. Смесете 30 гр. сух женшен с 1000 гр. мед, загрят до 40% на водна баня. Всеки ден сутрин и следобед, взимайте на гладно по 1/3 чаена лъжичка от настойката, 30-40 минути преди ядене, в продължение на 3 месеца.
Важна забележка: и при двата вида настойки, трябва да оставяте погълнатото в устата си, докато само се разтвори. Това спомага за бързото достигане на женшена директно в кръвта, вместо да минава през стомашния тракт, където той ще бъде разрушен от стомашните сокове. Ако ви горчи, може да сипвате алкохолната настойка върху малко захар в лъжица и така да я поглъщате.
В България се предлагат сушени женшенови корени, които обикновено имат подробно описание на опаковката си относно употребата. Искам да напомня, че е добре да купувате корените от аптеки, за да сте сигурни в прозихода им.

Тея Порва, радио Пекин за България

1 comment to Женшенът

  • БОРИС

    ИМА ЛИ НЕЩО ОБЩО РАСТЕНИЕТО „ЛОФАНТ“ С ЖЕНШЕНА, И КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА НА СЪВПАДЕНИЕ ?
    ПОЗДРАВИ!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>