ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

октомври 8, 2008

100 трилиона операции в секунда извършва китайски суперкомпютър

в категория Технологии

В Китай създадоха суперкомпютър, който е способен да изпълнява 100 трилиона операции в секунда като със своята изчислителна мощност влиза в десятката на най-бързите компютри в света. Суперкомпютърът носи наименованието “Шугуан-5000” и е разработен съвместно с Института по изчислителни устройства към Китайската академия на науките и компанията Шугуан.

Пиковата изчислителна мощност на “Шугуан-5000” достига 230 терафлопа. На базата на методиката LINPACK, приета за измерване на производителността на суперкомпютрите, продуктивността на супекомпютъра е 160 трилиона операции в секунда.

Китай става втората страна след САЩ, съумяла да създаде подобен супекомпютър , чиято производителност надхвърля 100 терафлопа.

В началото на 2009 година Китай съобщи за създаването на собствен супекомпютър, изчислителна мощност на когото достига един трилион операции в секунда. Тогава китайските разработчици заявиха намерението си до края на годината да създадат компютър чиято, изчислителна мощност да бъде 100 терафлопа. В края на август тази година те съобщиха, че през 2010 година на базата на собствени процесори Godson 3 ще създадат собствен суперкомпютър с мощност един петафлоп.

http://www.computerworld.bg/?call=USE~home;&page=paper&n=22044

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.