ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

септември 3, 2008

Повече от една четвърт от пълнолетните китайци са затлъстели

в категория Социални проблеми

Повече от една четвърт от пълнолетните китайци са затлъстели или имат наднормено тегло. Причина за това е промяната в начина на живот и хранене, се обяснява в изследване, публикувано в списание „Health Affairs“.

Според него до 2028 г. броят на затлъстелите може да се удвои, ако правителството на Китай не предприеме мерки за борба с този проблем на общественото здраве. „Това, което става в Китай трябва да е сигнал за онова, което ще се случи в останалите страни с развиващи се икономики, ако не се направи нищо“, казва един от авторите на изследването – Бари Попкин, който е професор по проблемите на храненето в университета в Северна Каролина. Смъртността, свързана с болестите, причинени от неправилно хранене и начин на живот, като инфаркти, инсулти, някои видове рак, се е увеличила от 48% през 1985г. на 61% днес в китайските градове. В селата смъртността се е увеличила от 34.5% на 46%.

Според учените в основата на увеличаването на броя на хората със затлъстяване е промяната на хранителните навици на хората. Те вече приемат повече месо, яйца, а по-малко плодове и зеленчуци и бавни въглехидрати. Друга съществена причина е и заседналият начин на живот. Телевизията, леките автомобили играят важна роля за промяната на начина на живот. Наличието на кола увеличава с 80% риска от затлъстяване на китайците, твърдят авторите на изследването.

/АФП

http://news.vestnik24.com/health/health_601688.html

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.