ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

август 9, 2008

За поета Цижън

в категория Най-нова литература

cri

42-годишният г-н Цижън е зает човек, той често се среща с делагации на поети от чужбина и организира литературни четения. Той е и един от организаторите на първия международен фестивал на стиха на езерото Цинхай. На фестивала, поетите от 34 страни се събраха край красивото езеро Цинхай. Главната им тема е „човекът и природата в общ хармоничен свят“.

Цинжън е роден в околия Жун, провиция Съчуан, югозападен Китай. Там има красиви планини и реки. По думите на Цижън, там навсякъде се усеща поезията. За живеещите там, писането на стихове е нещо съвсем естествено.

„Аз живеех на красиво място, където имам желание да пиша стихотворения. На около 10 години, започнах да пиша. В среда на 80-те написах няколко стихотворения, описващи нашата околия. Те се използваха от радиото на Съчуан. Това много мие амбицира. И продължих да пиша и открих вестник за стихотворения.“

Стихотворенията на Цижън, които привлекли вниманието на хората, са група стихотворения „Есента в околията“, „Песните от детството“ и други. Тези произведения възхвалява родния си край и живота в детството. Те получили много ободрения след като се излъчили по радиото.

В началото на 80-те, Цижън завършил Съчуанския педагогически университет. Той работил в правителствен орган, и пресата, но четенето и писането на стихотворения били любимите му занимания. През 1991г, той публикувал стихотворението „Вратата на съдбата“, което му донася известност. Цинжън казва, че самата съдба е като стихотворение. Поетите само изразяват своите чувства.

Останалата част от статията четете на: http://bulgarian.cri.cn/1/2008/07/01/1s72728.htm

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.