Олимпиадата започна!

Късмет за нашите участници. Както и очаквах, церемонията по откриването беше грандиозна. Макар да е в моя ресор, все пак подобно събитие е повече към спорта, затова няма да го отразявам, освен ако не се случи нещо по-пикантно и интересно.

Позволявам си да предам няколко полезни линка само, които са събрали момичетата от форума „Бг-Мамма“, тъй като са пряко свързани с Олимпиадата и много интересни.

От тук можете да извадите откриването: http://www.mininova.org/tor/1676942

Това е официалният сайт на олимпийските игри: http://en.beijing2008.cn/

Тук е програмата на БНТ за игрите с нашето участие за деня, заедно с преки предавания: http://pekin.bnt.bg/?page_id=8

Единственото, което имам да коментирам е, че не е нормално репортерите ни да се жалват непрекъснато как им липсвали не знам какви си листчета, при условие, че хората, които живо се интересуват от постиженията на Китай и спорта със сигурност нямат нужда да слушат за нечии лични проблеми.

Второто, отново свързано с поредната проява на непрофесионализъм, е безобразното изговаряне на китайските имена. Тук, в този сайт, има таблица на всички срички на китайския език. Достатъчно е да погледнете латинската сричка и срещу нея ще видите българската. Срамота, БНТ, отново и отново…

2 comments to Олимпиадата започна!

 • Bo

  Присъединявам се към възмущението ви за непрофесионализма на българските „журналисти“ (умишлено го слагам в кавички, защото тези платени туристи нямат нищо общо с журналистиката като професия). За пореден път проявиха престъпно безхаберие към аудиторията, която на всичкото отгоре им плаща и заплатите!

  На второ място искам специално да ви благодаря за въпросната транскрипционна таблица. От днес с радост ще си я ползвам в работата, която чат-пат е свързана с предаването на чуждестранни имена на български. До този момент се позовавах на руския вариант, с тези двe изключения: чж -> дж и цз -> дз.

  Благодаря ви и за страхотния сайт и специални поздравления за ентусиазма, с който откривате пред нас красотата на тази сравнително непозната култура! Делото ви е достойно за уважение! Хвала на такива ентусиасти като вас!!!

 • Яна Шишкова

  Много мило 😉
  Радвам се, че ще Ви свърши работа!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>