Привет към вселената Китай или „Китай през погледа на българските приятели“

ИК „Христо Ботев“ издаде антологичен сборник за древната, велика, мъдра и вечно млада страна и за българския път към нея.

На премиерата на книгата „Китай през погледа на българските приятели“ на издателство „Христо Ботев“, тя беше наречена необичайна книга без прецедент в литературната ни история, произведение, достоен паметник на българо-китайската дружба.

Идеята за създаването на тази книга принадлежи на посланика на КНР у нас Ю Джънци (той е автор и на предговора), но за да стане тя литературен факт над нея са се трудили много хора – българи и китайци. Антологичният сборник съдържа статии и очерци на 20 българи – учени, общественици, журналисти.

В тях се разказва както за икономическия бум на Китай и 6000-те небостъргачи на Шанхай, за древната столица Нанкин и необикновения град Цинбао, за Конфуций и манастира „Шаолин“, а така също и за боевете с петли, за пекинската патица, Нефритения дракон и идзкуството на китайските хвърчила. Сред авторите са акад. Никола Попов, проф. Александър Лилов, проф. Марко Семов, проф. Александър Федотов, проф. Георги Младенов, доц. Соня Алексиева и др.

Ето как генералният директор на ИК „Христо Ботев“ писателят Красин Кръстев представя книгата:

„Името на Китай произхожда от китайския владетел Цин, който навремето разпоредил в гробницата му да бъдат заровени 7000 войника, шестотин коня и 125 бойни колесници изпечени от глина. Едва през 1974 година няколко китайски селяни, копаейки кладенец, откриват тази гробница, скрита хилядолетия под земята. Авторите от нашата книга ми приличат донякъде на тези хора, открили гробницата на Цин. Споделяйки своите приятелски впечатления за Китай, те ни дават възможност да се докоснем до огромният космос на хилядолетната китайска цивилизация.“

Тази книга прокопа един малък кладенец към смайващото величие на китайската вселена, която ни поразява с многообразието си. Макар че живеем в двадесет и първи век, макар че всеки от нас похапва китайска храна, все още много малко знаем за Китай.
Всички неща, които и днес улесняват живота ни са открити от китайците преди хиляди години: барута, компаса, книгопечатането.

Но най-чудното творение на тяхната култура са йероглифите. Те използуват над 50 000 йероглифа, които им дават възможност да мислят и разговарят с 50 000 настроения, понятия и картини. И може би точно този невероятен начин на общуване, различната народопсихология, климатичните особености, мъдрите церемонии и култове, и още много, много други неща създават като че ли една преграда между нас и тези забелижителни хора от Изтока.

В днешния информационен век обаче е непростимо да не знаем повече за миналото и настоящето на днешен Китай, а българинът е любопитен и любознателен човек. Затова смятам, че „Китай през погледа на българските приятели“ е само началото на една сериозна книжна поредица, посветена на миналото, настоящето и бъдещето на Китай. Една поредица, която ще запознае нашия читател с мъдростта на китайската философия, с изяществото на китайската литература, живопис и скулпура, с тревожната и бурна история на китайския народ.

Китай днес строи модерно социално общество, което според мен е отражение на приоритета на рационалното и прагматичното в съзнанието на китайския народ. Каквото и да говорим ранните форми на социалистическата идея, както на Запад така и на Изток са възниквали от вярата, а съвсем не върху основите на науката. Това според мен идва от исторически обусловената структура на съзнанието, обществено и индивидуално, в което мощно са доминирали религиозни връзки, привички и навици в мисленето. Увеличаването на знанията, разпространението на научно-прагматичното мислене, на технократичните оценки, това е според мен живецът на китайския социализъм.“

27.09.2006


http://www.duma.bg/2006/0906/270906/kultura/cul-5.html

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>