ТИБЕТСКА (Хималайска) мечка (Selenarctos thibetanus)

Разпространена в Афганистан, Хималаите (до 4000 м надм. височина), Южен и Източен Китай, ИндоКитай, Манджурия до Амур и Япония. На ръст е по-дребна от кафявата – дължина до 1,75 м, височина 0,8 м и тегло до 150 кг. Има мощно, стегнато тяло, изфинена глава, злобни очи, големи уши, развити кучешки зъби и лъскава черна козина с бял нагръдник. Растителноядна и месоядна. Полова зрялост придобива след 3-ата си година. Силно раздразнителна и дръзка. При среща с тигър и хора влиза в двубой без колебания. В районите, където е разпространена, често се срещат хора, ужасно обезобразени от срещи с нея. От ноември до март прекарва зимния си сън в хралупи и скални цепнатини.

http://www.zoomania.org/content/view/2057/38/

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>