ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

януари 11, 2007

Критерии за подбор на брачен партньор

в категория Бит, традиции и обичаи

Бракът е една от най-важните крачки, които човек прави през живота си. И съвсем естествено преди предприемането й, всеки обрисува своего рода идеал на партньора, с когото би желал да се свърже. Естетическите представи и надежди на хората са толкова близки помежду си, че с течение на времето се е формирал “критерий за избор на жених или невяста”.
В основата е стремежът към прекрасното, чистото, възвишеното. В изследване, направено в гр. Гуанджоу през 1990 г., 50% от анкетираните са сметнали духовните, нравствените качества на бъдещия партньор за най-важни при избор. През 1994 г. 54,8% от запитаните пекинци отговорили, че основен критерий за подбор на партньор е неговото благородство. Възрастта на анкетираните се оказала важна, тъй като по-възрастните посочвали духовните ценности на бъдещ партньор над физическите дадености или материалните блага. Множество изследвания, направени от тогава насам подтвърждават един идеал на мнозинството за стремеж към духовно извисен партньор, като в големите градове материалното излиза на по-преден план.
На второ място се ценят предприемчивост и делово отношение към живота. Тъй като успехът се определя и от степента на образованост на човека, все по-голямо внимание и средства във възпитанието на подрастващите се отделя на доброто училище, компютърното и чуждоезиковото обучение. 60% от пекинските девойки биха желали мъжът им да ги превъзхожда във всяко едно отношение, а 34,1% си мечтаят за съпруг с изключителни таланти.
Здравето на партньора също е от голямо значение. Тук се намесва външния вид и влиянието на западните вкусове през последните години. Ако в старото общество за красива се е смятала жена с бинтовани, ненормално мънички стъпала и с красиви полови органи /това се е проверявало от сватовницата и майката на жениха/, то сега гърдите, кожата, женствените пропорции, облеклото и прическата на девойката силно въздействат върху мъжката част. Все по-често могат да се видят по улиците млади жени и мъже с боядисана в по-светъл цвят коса и дори с цветни лещи, които да изсветлят очите. Интересно е, че 85,3 процента от девойките посочват като задължителен за партньора си ръст над 1,70 м., а 57,6% от младежите смятат външността за най-важна. Древен стих казва: “Младите мъже винаги искат ръката на красиви девойки”. Това разбира се важи и за жените, за които е гордост мъжът им да е “шуай” – привлекателен. Интересно е, че думата “пяолян” /красив/ се употребява само за женската част и се смята, че мъжът не бива да е чак “пяолян”, което би било белег за известна изнеженост.
Спортуването е абсолютно неприсъщо на конфуцианския идеал за благороден мъж /той е меланхоличен поет-мечтател, който вместо с тренировка на тялото се занимава с трениране на духа/. Сега спорта се възприем като важна част от възпитанието на младите хора и е белег за добро здраве, необходимо както за продължаването на рода със здраво поколение, така и обещаващо дълъг съвместен живот.
Хората винаги са предпочитали партньори със сходни интереси. Изледвания показват, че огромна част от съпрузите упражняват сходни професии, обикновено са от една социална прослойка, която диктува възгледите им за живота и ги прави сходни.
Сходството по възраст е четвъртият критерий за избор на партньор. Макар понякога да се засилва тенденцията на бракове между зрели мъже и млади жени с разлика във възрастта над 15 години, като цяло възрастовите различия са до 5 години. Двойките, в които мъжът е 1 до 3 години по-голям от жена си в градовете са 63,04%, а в селата – 59,16%.
Богат партньор. 47,7% от жените и 36% от младежите категорично смятат, че това не е важно. 30-40% смятат, че доходът няма отношение към любовта. Резултатите от анкета в Чаошан, богат район в пров. Гуандун и резултатите в Пекин изцяло се припокриват: 70% от девойките смятат за най-важна високата равственост на партньора си, умението му да защитава семейството, а доходите му – без особено значение. В големите градове, където скъпите хотели и разкошните луксозни сгради са на всяка крачка, хората имат висока вяра в умението си за изкарване на пари, затова също предпочитат добър, морален и внимателен партньор пред богат и твърде зает.

Автор: Яна Шишкова

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.