Битката за Нандзин (Нанкин) от 1937 г.

Дата : декември 1937 г.

Резултат : Падането на Нандзин и заобикалящите го околности, Клането в Нандзин

Воюващи : Китай, Националната революционна армия, Съветски военновъздушни сили (доброволци)

Япония : Централно-азиатска армия

Командващи : Китай – Тан Шъндзи; Япония : Матсуи Иване ( наследил )

Сили : Китай – 70 000 / 80 000 души; Япония – 8 дивизии

Жертви ; Китай – 50 000 военнослужещи ,400 000 цивилни ; Япония – 6000 военни.

Битката за Нандзин, който е столица на Китай по това време, започва след падането на Шанхай на 9 октомври 1937 г. и завършва с падането на града в ръцете на японската армия през декември същата година. Няколко дни преди това китайското правителство бива евакуирано в Чунцин.След загубата следва Клането в Нандзин, където загиват голям брой цивилни.

В навечерието на битката

Ген. Тан Шъндзи получава задачата да отбранява града след отстъплението при Шанхай. По време на пресконференция пред чуждестранни журналисти той обявява, че градът няма да бъде изоставен и ще се води битка до смърт .Отбранителните сили блокират пътища, разрушават лодки и изгарят околните постройки, попречвайки на много граждани да избягат.

Планът за защита обаче се проваля от самото си начало, защото защитниците трябва да се справят с вълната войници, бягащи от предишни сражения, които влизат в града, за да се укрият, като не се подчинявали на ничии заповеди. Генерал Чан Кайшек (Чан Кайшъ) и неговия щаб осъзнават, че не могат да рискуват унищожението на елитните си дивизии в символична отбранителна битка при столицата и затова ги изтеглят от там.

Ген.Тан събира около 100 000 войници, които в по-голямата си част не са преминали обучение, като към тях се присъединяват и няколкостотин войника, оцелели от битката за Шанхай. Той разполага 35 –та и 72 – ра дивизии на пристанището, за да не могат цивилните да напуснат града, както е заповядал Чан Кайшек от щабния център в град Ухан. На 01.ХІІ. обаче правителството напуска Ухан, а президентът ги следва на 07.ХІІ. Така Нандзин остава под опеката на международен комитет, воден от Джон Рейб.

Битката

На 9 декември, след като окупират околността и заповядват на китайците да се предадат (което те отказват), японските сили под командването на ген. Асака Ясухико започват мащабно нападение. Ниският морал във войските, множеството дезертьори и многочисленият враг карат китайските командващи да заповядат отстъпление зад река Яндзъ вечерта на 12 декември. Много от тези заповеди противоречат на тези на командването или просто са отхвърлени. Това, както и подготвителните работи по укрепването на града, не оставят шанс на китайските войници за победа, дори и за бягство.

На 13 декември 13-та, 6-та и 114-та дивизии на японската императорска армия навлизат в града. 9-та и 16-та дивизия преминават през портите, докато два малки японски флота пристигат от двете страни на река Яндзъ. Нандзин пада до вечерта. През следващите 6 седмици японските войници извършват Клането в Нандзин, което остава като едно от най-жестоките масови убийства в човешката история. Изклани са над 400 000 цивилни, а телата им са хвърляни едно върху друго направо по бреговете на р. Яндзъ.

Последици

Няколко други града, включително и Ухан, падат след тази битка. В опита си да избяга и да забави японците, китайското правителство организира т. нар. наводнение на Яндзъ от 1928 г., заляло три провинции. Водата на Яндзъ залива около 54 000 кв.км от провинциите Хънан ,Анхуей и Дзянсу. Наводнението отнема между 500 000 и 900 000 човешки живота.

Съставител: Jubei

http://neotokyo.fhhost.com/viewtopic.php?p=194&sid=644febb166e2ac32d9ea4697f0824f27

Редактор: Яна Шишкова

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>