Китайски учени спират дъжда за Олимпиадата

Специалисти от Пекин успешно са успели да предотвратят валеж в опит да осигурят „суха“ церемония при откриването на Олимпийските игри на 8 август, предаде агенция Ройтерс. Стадионът, на който ще бъде организирано шоуто, няма покрив, и специалистите от Метеорологичната служба в Пекин са били натоварени със задачата да изпробват методи за предотвратяване на евентуалните валежи.

Очаква се събитието да бъде впечатляващо и организаторите не искат дъждът да развали плановете им. Специалистите от Метеорологичната служба обясняват, че опитите, които са направили и са дали добър резултат, са за предотвратяването на слаб дъжд. Експертите допълват, че проблемът със силните дъждове е по-сложен.

В рамките на експеримента са използвани две стратегии за различните типове облаци, като и двете са безвредни за околната среда. За облаците под нула градуса по Целзий специалистите са използвали охладител от течен азот. При тази стратегия се намалява броят на капките, докато се увеличава техният размер.

В резултат на това е по-малка вероятността по-малките капчици да паднат и така се намалява възможността да завали. При облаците над нула градуса експертите са приложили практиката със засяване със сребърен йодид. При този метод се ускоряват сблъсъка и сливането на капчиците. Така се образува обратна тяга, която потиска формирането на облаци.

http://sport.netinfo.bg/?tid=40&oid=1155294

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>