ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

декември 21, 2007

Старост в Китай нерадост на световната икономика

в категория ИКОНОМИКА, Социални проблеми

Автор: Money.bg

Застаряването на населението на Китай заплашва глобалния трудов пазар с дефицит на евтина работна ръка. Вчера китайските власти заявиха, че увеличението на броя на старите хора в Китай може да удари спирачките на бързо разрастващата се икономика – пише руската медия РБК.

Националният комитет на Китай по въпросите на застаряването е изчислил, че в периода 2030 до 2050 година на всеки пенсионер ще се падат едва двама работещи, докато днес това съотношение е 1:6. Перпсективата на застаряването е проблем по цял свят, но Китай ще понесе най-сериозни последици.

В Китай живеят 149 млн. души над 60 години. Очаква се към 2020 г. броят им да достигне 248 млн., а през 2050 те ще са 437 млн. По-малкия брой на работещите хора и ръстът на натиска от страна на възрастните, които трябва да се подкрепят, ще ударят икономиката – считат специалистите от Комитета.

Сега в Китай живеят 1,32 млрд. души. Пик на числеността на населението ще се достигне някъде между 2025 и 2030 г: 1,5 млрд. души. Китайското правителство все още трябва да регулира раждаемостта. Но започналата през 70-те години политика „едно семейство – едно дете“ ще доведе до това, че в скоро време няма да има кой да се грижи за пенсионерите.

Сега в Китай се говори, че тяхната държава ще е първата в света, която ще остарее преди да забогатее. Евтината работна ръка в Китай, от която днес се ползва целият свят, към 2030 г. ще секне по естествени причини. „Сега ниските цени на китайските стоки се основават на това, че социалните гаранции за населението остават ниски и не се разпространяват върху всички категории, старците се поддържат от собствените им семейства“ – обяснява експерт от центъра „Отворен икономика“.

Политиката за едно дете в семейството роди едно разглезено поколение, което не е приспособено към живота и не е свикнало да работи.  При сегашната политка на пенсионно осигуряване, такъв човек ще трябва да се грижи за четирима, а даже и за шестима – родители, също и баби и дядовци. „Натоварването расте и с времето достига критичен предел“.

В следствие застаряване на населението икономически и финансов натиск ще изпитат и много други държави по света. По данни на ООН през 2050 г. броят на хората над 60 г. на Земята ще надвиши 1 млрд. души.

Но в Китай този проблем звучи особено остро, тъй като бързите темпове на икономически ръст се поддържат за сметка на постоянната заетост на множество работни ръце. Ръстът на БВП сега е 10% и в следващите години ще се увеличи. За да се запази икономическата експанзия, в периода 2040-2050 години властите биха искали да имат четирима работника на всеки неработещ, но вече е ясно, че подобни планове са нереалистични.

Според експерти на Световната банка, до 2025 г. населението на Русия ще намалее с 12% или 17 млн. души (най-значителното обезлюдяване в Европа и Азия), тогава всеки пети руснак ще е на възраст над 60 г.

Американският проблем е по-различен – в САЩ не достигат средства за пенсии. В близките 30 години властите трябва да изплатят на американските пенсионери и получаващи социални помощи сумата 2,73 трилиона долара. Държавата ще резервира 2,35 трилиона долара за пенсии, още $ 381 млрд. ще отидат за помощи. Но по данни на Pew Center ще има недостиг на почти 27% или $ 731 млрд. До 2030 година всеки пети жител на САЩ ще бъде по-възрастен от 65 години.

http://money.ibox.bg/news/id_524404002

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.