ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

декември 13, 2007

Дън Инчао

в категория Китайски политици

Дън Инчао / 1904 г.- 1992 г./ жена, революционер, политик, известен обществен деец.Тя е родена в Гуаншан в провинция Хънан. През 1919 г. участва в антиимпералистическата и антифеодална кампания “Четвърти май”и заедно с Джоу Ънлай и други организира и ръководи студентска патриотична кампания в Тиендзин. През 1925 г. се омъжва за Джоу Ънлай.

Участва във Великия поход. Тя е избрана за председател на представителството в Китай в Международната конференция за борбата против агресията. След създаването на КНР тя е била зам.-председател на първата до третата Общокитайска федерация на жените, зам.-секретар на партийния комитет на федерацията, почетен председател на 4-та Общокитайска федерация на жените, зам.-председател на Общокитайския комитет за защита на интересите на децата и почетния председател на Дружеството на Китай за приятелски отношения с чужбина.

Тя е била и член на 8-мия и 9-тия централен комитет на ККП и член на 11-тото до 12-тото Политбюро на ЦК на ККП, втори секретар на Комитета за проверка на дисциплините при ЦК на ККП, член на ПК на 1-вото до 3-то ОСНП, зам.-председател на ПК на 4-то до 5-то ОСНП, член на ПК на първия Китайски народен политически консултативен съвет и председател на 6-тия КНПКС.


http://bulgarian.cri.cn/chinaabc/chapter12/chapter120401.htm

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.