Конгресът на ККП приключи с избор на нов ЦК и промени в партийния устав

Генералният секретар на ККП Ху Дзинтао трябва да се оттегли от властта на следващия конгрес на ККП през 2012 г.

Седемнайсетият конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) приключи днес с избора на нов Централен комитет (ЦК), в който не намериха място трима досегашни членове на влиятелния Постоянен комитет към Политбюрото на партията. Заместник-председателят на Китай Дзън Цинхун е най-важната фигура, която губи мястото си в ЦК на ККП. Други двама досегашни членове на деветместния Постоянен комитет – У Гуанджън и Луо Ган – също не влизат в състава на ЦК. Четвърти член на Постоянния комитет – Хуан Дзю, почина през това лято.

Около 2200 делегати от провинциите и въоръжените сили на Китай одобриха промени в партийния устав съгласно изложената пред конгреса концепция на председателя на КНР и генерален секретар на ККП Ху Дзинтао. Концепцията предвижда устойчиво развитие и създаването на „хармонично общество“ при намаляване на икономическото неравенство, породено от 25-годишна стратегия за „приоритет на развитието“. Източници от ККП твърдят, че в устава за пръв път ще се споменава за „водещи принципи и политика по религиозните въпроси“.

Шейсет и четири годишният сега Ху Дзинтао трябва да се оттегли от висшите партийни и държавни постове на следващия конгрес на ККП през 2012 г. поради напреднала възраст.


http://www.bnr.bg/Horizont/News/1021+Kitaj-kongres.htm

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>