Новите ръководители на ККП

cri

На 22.10.2007 г. в Пекин бе проведен първият пленум на 17-тия Централен комитет на Китайската комунистическа партия /ЦК на ККП/. Ху Дзинтао, У Бангуо, Уън Дзябао, Дзя Цинлин, Ли Чънчун, Си Дзинпин, Ли Къциан, Хъ Гуоциан и Джоу Йункан са избрани за членове на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на ККП. Ху Дзинтао бе преизбран за генерален секретар на ЦК на ККП и председател на Централната военна комисия. Избрани са и членовете и кандидат-членовете на Политбюро на ЦК на ККП, определени са членовете на Секретариата на ЦК на ККП и членовете на Централната военна комисия.

След първия пленум на 17-тия ЦК на ККП, генералният секретар на ЦК на ККП и другите членове на ПК на Политбюро на ЦК на ККП се срещнаха с журналисти. От името на новите членове на ПК на Политбюро на ЦК на ККП, Ху Дзинтао изрази благодарност за доверието на цялата партия към тях, и заяви, че те ще отстояват теорията на Дън Сяопин и идеята от три аспекта, ще се придържат неотклонно към концепцията за научно развитие и ще допринесат за по-прексрасна перспектива на социализма с китайска специфика. Той каза:

„Ще работим здраво за най-важната задача на партията – развитие, ще се стремим всеотдайно към развитие и ще съдействаме за строителството на социалистическата пазарна икономика, социалистическата демокрация, социалистическата култура и хармоничното социалистическо общество. Ще положим усилия за реализиране на научното устойчиво развитие, базирано на благосъстоянието на народа.“

В речта си, Ху Дзинтао заяви, че ККП ще изгради жизнеспособна, ефективна, отворена и научна система за развитие. Той обеща, че новият ръководен колектив на ККП ще служи всеотдайно на народа.

„Ние ще отстояваме принципа – „Партията е създадена за народа и управлението й е за народа“, ще разрешим с всички сили най-директните и най-реалните проблеми в интерес на народа, ще работим искрено за народа, и ще съдействаме за обществената справедливост.“

Ху Дзинтао заяви, че новият ръководен състав на ККП ще управлява по научен, демократичен и законен начин, ще се стреми към неподкупност и ще повиши своето управленческо ниво.

Спирайки се на външната политика, Ху Дзинтао заяви:

„Ще отстояваме независима мирна външна политика, ще вървим по пътя на мирното развитие, ще проведем стратегия за обща изгода, ще развием отношения на приятелство и сътрудничество с всички страни въз основа на петте принципа за мирно съвместно съществуване и ще допринесем и за дългосрочния мир и общия просперитет на света.„

Същия ден преди обяд, Централната дисциплинарна комисия на ККП проведе пленум, на който Хъ Гуоциан без избран за председател на комисията.

Членовете на ПК на Политбюро на новия ЦК на ККП са по-млади от предишните и за първи път в него влизат ръководители, родени след създаването на Китайската народна република и образованието им е по-високо отколкото на предишните.

Ху Дзинтао е роден през декември 1942 г. в провинция Анхуей. Той завършва висше образование в университет Цинхуа и е бил ръководител на двете най-известни младежки ортанизации в Китай – Китайския комунистически младежки съюз и Конфедерацията на младежките съюзи в Китай. Преди пет години той бе избран за генерален секретар на ЦК на ККП и председател на КНР.

Другите 8 членове на ПК на Политбюро на ЦК на ККП, са наречени от медиите „4-та млади и 4-та възрастни“. У Бангуо, Уън Дзябао, Дзя Цинлин и Ли Чанчун бяха членове на предишният ПК на Политбюро. Сред новите членове са председателят на Партийния комитет на ККП в Шанхай Си Дзинпин (роден през юни 1953 г), Ли Къциан– председател на провинция Ляонин, роден през юли 1955 г, Хъ Гуоциан– председател на отдел „Орагинизационен“ на ЦК на ККП, роден през октомври 1943 г., а Джоу Йункан– член на Държавния съвет и министър на обществената безопасност, роден през декември 1942 г.

/Хъ-В/


http://bulgarian.cri.cn/1/2007/10/22/1@63864.htm

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>