ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

декември 9, 2007

Китай ограничава раждаемостта сред селяните

в категория Социални проблеми

DarikNews

От следващата година Китай ще въведе нови финансови стимули, за да насърчи 750-те милиона жители от селските райони да имат по-малко деца, предаде Франс прес, позовавайки се на местни медии. Родители на над 60-годишна възраст ще получават по 600 юана /76 долара/ годишно, ако имат само едно дете, пише китайският всекидневник“Чайна дейли“, цитирайки Националната комисия за населението и семейното планиране.

Тази сума може да представлява до една пета от чистия доход на един селски жител, който през 2005 г. е възлизал на 3225 юана. Такъв пилотен проект работи в 23 провинции и райони от 2002 г. насам, обхващайки 1,35 милиона души в селските области на Китай, посочва ежедневникът. Според въведената преди повече от 20 години политика, градските семейства могат да имат само едно дете. В селските райони родителите имат право на второ дете, ако първото е момиче.

Липсата на система за социално осигуряванечесто кара семейните двойки да създават повече деца и да изоставят момичетата, за да имат син. Смята се, че момчетата остават да се грижат за родителите си, когато те остареят, докато с омъжването си дъщерите напускат семейството. Със своите 1,3 милиарда жители Китай е страната с най-многобройно население в света. Според правителството, ако не е тази политика, броят би бил близо до 1,7 милиарда, отбелязва АФП.

http://search.dir.bg/show_picture_one.php?id=31109562&imgurl=0&ddlimit=0&pp=0&textfield=%EA%E8%F2%E0%E9

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.