Националност Ачан

Националност:                     Ачан
Численост:                           27 700 души
Райони на обитаване:           пров. Юннан
Език:                                   ачан
Религия:                              будизъм

Ачан, ъчан, мънса, мънсадан, ханса /така се самоназовават/ са народност в Китай. Живеят в пров. Юннан, в окръзите Лунчуан, Лянхъ, Луси, Лунлин и в автономен окръг Дъхун на националностите Тай и Дзинбо. Останали са около 30 000 души. Езикът им принадлежи към централната група на сино-тибетското езиково семейство, силно е повлиян от  тайския език, а напоследък – и на путунхуа (официалния китайски език).

Религия – будизъм, под влияние на разклонението хинаяна.

През първите векове от н. е. предците на Ачан живеят в северо-западната част на съвременна пров. Юннан. През ХІІІ в. се преселват и усядат: една от групите на Ачан живее на територията на окръг Лунчуан, друга – в окръг Лянхъ. През ХV в. вече познават методите на иригацията и имат развито земеделие, занимават се и с металообработка. Прочути са с ножовете си, славата на които се носи и из околните страни. Жените предат и тъкат, а мъжете – с дърворезба и изработка на украшения. Къщите са във форма „съхъюър” – правоъгълник от сгради, в главната живеят бащата и майката, в средата има дворче (често с каменна композиция и течаща вода). Около жилището строят краварници и кошари.

Жените се обличат с блузи с тесни ръкави, омъжените са с поли, неомъжените обуват дълги панталони. Имат обичай да носят много сребърни украшения. Мъжката носия включва елек със закопчалки по средата, направени от небоядисана тъкана материя и дълги черни панталони. На главата си носят превръзки подобни на тюрбан от дълго парче черен или кафяв плат.

Основната им храна е оризът, към него добавят разнообразни зеленчуци и месо.

Ачан често са били под владичеството на тай и хан феодали. До сега се е съхранила традицията на селската община. Семействата са малки, моногамни.
В района на Лянхъ все още са съхранени анимистични вярвания, както и култът към предците. Ачан имат богат на жанрове песенен и танцов фолклор, както и голямо разнообразие от музикални инструменти.

Автор: А.М.Решетов

„НАРОДЫ И РЕЛИГИИ МИРА“ Энциклопедия, Научное издательство „Большая Российская Энциклопедия“, М., 1998 г.

Превод: Яна Шишкова

Повече за Ачан четете на:

http://www.enc.mail.ru/article/?1900020088

http://www.china.org.cn/russian/32456.htm

http://russian.cri.cn/1/2005/05/16/1@66118.htm

1 comment to Националност Ачан

  • Яна Шишкова

    Източниците дават противоречиви сведения относно жилищата на Ачан. Според едни това са сгради в стил „съхъюър“, според други – наколни жилища.

    Моля колегите, които са били в пров. Юннан, да кажат къде е истината.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>