ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

ноември 21, 2007

Дзян чу — Дванадесет повелителя на дни

в категория Фъншуей и други

В Китай всеки ден има своя повелител. Има 12 повелителя, които следва един след друг в строг порядък. Ден, чийто Земен клон съвпада със Земния клон на месеца винаги има повелител Създаване. Последователността на повелителите е такава:

1. Създаване

2. Разрушение

3. Пълнота

4. Равновесие

5. Определяне

6. Въздържане

7. Разбивание

8. Опасност

9. Завършване

10. Приемане

11. Откриване

12. Закриване

Създаване е първия от дванадесет повелителя. Този ден е най-благоприятен. Най-лошия ден е Разбиване. Ден-Създаване има същия елемент на Земния клон, като целия месец. Денят и месецът поддържат и подсилват един друг — затова първия ден на месеца е толкова силен и много благоприятен за всички дела.

1. Създаване

Това е деня на същия Земен клон, като месеца. Този ден е хубав за сватби, за започване на пътуване, за поемане на нова длъжност и дресура на животни. Освен това този ден е добър за начало на военна битка. Обаче, този ден не е подходящ за погребения.

2. Разрушение

Втори ден, следващ след Създаване, е подходящ за сватби и за погребения, за преместване и предприемане на пътувания. Той е лош, обаче, за големи стъпки по отношение на кариерата — промяна на работа или поемане на нова длъжност. Разрушение също така означава пречистване от мръсотия, зло, избавление от лоши навици. Този ден е благоприятен за санитарно-хигиенни мероприятия — почистване вкъщи, пране, промяна на леглото, лекуване и даже проследяване и хващане на крадци.

3. Пълнота

Третият ден след Създаване е благотворен и продуктивен ден. Той е хубав за слагане и прибиране на богатство, за женитба или сгодяване, подписване на контракти и не е подходящ за погребение, пресаждане на растения, приемане на лекарства.

4. Равновесие

Денят е прекрасен за хващане на престъпници, лекуване, избавление от вредни навици и въобще поврат на съдбата към добро. Денят е хубав за женитба и за дресура на животни.

5. Определяне

Не е много успешен ден. Той е добър само за промяна на леглото и за учене, но не за всички други важни дела. В този ден много лесно може да се случи нещо неприятно, например, стълкновение със закона. Този ден също така изобщо не е подходящ за погребение.

6. Въздържане

Повелителят на този ден символизира сила, власт и обществено положение. Този ден е хубав за хващане на крадци, и разкриване на престъпления. Той е добър за учене и преподаване, повишаване на личното обществено положение и авторитет.

7. Разбивание

В този ден — седми след Създаване — Земния клон на деня се оказва в конфликта със Земния клон на месеца. Това е лош ден, не е подходящ за повечето сериозни дела, особено за женитба, погребални ритуали и важни отговорни сделки. Обаче той е подходящ за лекуване, в това число за акупунктура, а също така за издържане на изпит.

8. Опасност

Не е подходящ ден за пътувания и екскурзии, морски разходки. Подходящ е за уреждане на спално място, но не за строеж и не за преместване.

9. Завършване

Денят е благоприятен и изпълнен с хармония. Семеен съюз, сключен в този ден, предвещава раждане на добър син. Ще бъдат успешни всички начинания, засягащи напредване по служба и материално благополучие. Освен това, този ден е благоприятен за погребения.

10. Приемане

Хубав ден хем за създаване на семейство, хем за изпровождане на умрели. Той е добър за пътувания, бизнес, търговия. Не е толкова успешен, обаче, за строежи.

11. Откриване

Много добър, продуктивен ден, пълен с млада, весела енергия. Отличен ден за женитба, пътуване, преместване, строеж, завоюване на слава и късмет. Раждането на дете в този ден е голям късмет.

12. Закриване

Този ден не е толкова благоприятен. Не се занимавайте със строежи, не посещавате окулисти и специалисти по акупунктура. Денят не е толкова добър за женитба, но е подходящ за погребение и за трупане на богатство.

Нужно е да се отбележи, че препоръките, представени тук, са взети от китайския алманах. Те не са близки до реалния съвремен живот на западния човек. Много от препоръчваните и забраняваните действия, освен такива като „сключване на договор“, „откриване на фирма“, за европейците се струва като несъществени, странни или въобще неизползваеми. Колко често съвремен градски човек ходи на лов, риболов, ремонтира пътища, гради легло, носи дарове и прогребва умрели? Един китаец няма да разбере съветите на Дванадесетте повелителя толкова буквално, като европеец. Например, препоръката да кроим облекла се разбира не само като шиене на панталони, но има смисъл на пестене, планиране, творчество, производство на нещо ново. „Изравяне на кладенеца“ се разбира като търсене и намиране на новото, като творчество. „Погребение на умрелите“ означава не само реалното погребение на хора, но и отказ от нещо отживяло, като препоръка да забравим и изоставим нещо старо. „Да прави ремонт“ не е само замазване на дупки в стените, но и поддържане на нещо в нормално, работещо състояние (например, отношенията). Така че тълкуването на препоръки Дзян Чу е творческото дело.

http://fengshui.bg/calculators/jian-chu/

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.