ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

ноември 20, 2007

Сезонът на щурците

в категория Бит, традиции и обичаи

cri

Здравейте приятели. Аз съм водещият на предаването „300 секунди с Велин“. Вие слушате Радио Китай за Чужбина. Зад гърба ни остана така наречената „Златна седмица“. Тя започна на първи октомври, националния празник на Китай и завърши вчера. За късмет началото й бе точно в понеделник и така почивката обхвана точно една кръгла седмица – от понеделник до неделя. Стотици милиони китайци се отдадоха на туризъм, други решиха да се отдадат на любими те си занимания, които имат вековни традиции и днес ще стане въпрос за едно от тях – това са щурците.

Трудно е да се побере такава обширна тема само в пет минути време. Тези малки и симпатични насекоми, които с били приятели на поколения китайци, са както знаете изключително добри музиканти. Славата им се носи не само в Азия. От друга, колкото и малки да изглеждат, те са силни борци и битките по между им са предизвиквали вниманието, както на простосмъртните жители на страната, така и на много императори.

В Китай се счита, че ако щурец кацне случайно в къщата ти, значи здравето чука на врата. Сега сме в разгара на есента. Според китайците това е най-подходящия сезон да си вземете щурец за домашен любимец. Това е време е подходящо да отидете на някой пазар и да видите как между тези насекоми се водят истински гладиаторски борби. Шоуто е изключително и организаторите на най-големите телевизионни програми само могат да завиждат на тези събирания за изключителната им популярност.

Нека да започнем нашата екскурзия назад във времето. По време на династията Тан, това означава 7 – 10ти век, се считало, че придворните дами около императора е задължително да имат щурец за домашен любимец. Той бил залавян в императорската градина. След това можел да попадне на две места или в пояса на дамата или в някоя гънка на богато украсената й дреха. Вечер насекомото задължително трябвало да бъде до възглавницата на своята господарка и с песните си да я утешава в нейната самота. Усетили слабостта на управниците по-заможните граждани започнали да отглеждат щурци, но не за себе си, а за да правят подаръци на императора.

Така за една година той получавал хиляди малки клетки пълни със симпатичните музиканти. Поети, художници и всякакви други творци започнали да възпяват любимците на императора и скоро след това хобито се разпространило и сред обикновените хора.

Така дошъл ред на втория значим период в нашата история. В началото на династията Сон, това е десети век, битките със щурци започнали да изместват на заден план техните мелодии. Все по-често се организирали турнири. Това са битки между два мъжки екземпляра, които естествено защитават своята територия. В битките между насекомите има няколко основни елемента. Най-напред те започват двубой с антените, после следва отваряне на челюстите, захапване и всичко приключва с пряк двубой тяло в тяло. За императорите това било единствено и само забавление, но скоро към него се пристрастили и обикновените хора, които всъщност се радвали на същите неща, както и императора. В крайна сметка всички са простосмъртни обикновени хора.

Но освен заради песните и битките по между им, щурците били обичани в Китай и по друга причина. Преди столетия Китай бил обикновена земеделска страна и според мнозина един от най-добрите индикатори за промените във времето и сезоните били щурците. Когато по полето започнели да чуват песента на щурците, което означавало че те са се излюпили, всички разбирали, че е време за оран. Насекомите определено са сред любимците не само на земеделците, но и на поколения творци, които са създали в тяхна чест стихотворения, песни, поеми, картини…

За китайците битките със щурци са като коридата за испанците. Въпреки неимоверната разлика в размерите на гладиаторите на арената интересът е небивал. Първо двете насекоми се поставят в кутийки едно срещу друго. Техните собственици и треньори започват да ги предизвикват или със сламка или със специални четки. След това започва битка в която, колкото и да звучи невероятно има различни техники, които зависят от треньора и от характера на насекомото.

Днес някой регионални телевизии в Китай дори предават турнирите пряко, използвайки съвършена техника за снимане в едър план. В Шанхай пък има шестдневен фестивал на щурците, който се провежда на остров Чонмин. А ако проявявате вече нетърпение и искате да видите подобен двубой, трябва да знаете, че в много сайтове в интернет, където може да се наблюдават видео, има заснети подобни срещи. Победителите в тях биват почитани почти като сумо шампиони. Понякога собствениците им пътуват хиляди километри, за да срещнат своите възпитаници с други известни борци. Приятели това бе краят на това предаване, благодаря ви, че бяхте с Радио Китай за Чужбина.

От мен, Велин Пасков, довиждане до следващия път.


http://bulgarian.cri.cn/1/2007/10/10/1@63344.htm

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.