Художникът Джан Тунлу (张同禄 )

cri

Добър вечер, скъпи приятели! Добре дошли в рубриката „Китайска култура и изкуство“. Скъпи приятели, вие може би сте виждали истински китайски порцелан – това е много старо китайско художествено изкуство с много сложен технологичен процес. А майсторът-художник Джан Тунлу е единствения технолог за този процес в страната и е наричан „Първият технолог за производството на синьо-бял порцелани“ В днешната ни рубрика ще ви запозная с репортаж за него и изкуството на порцелана.

Изработването на порцелани е специално занаятчийство в Китай, което съчетава изкуството на традиционното рисуване и скулптура. От средата на 15-и век – от династия Мин път се появява синьо-белия порцелан..

През 1958 година, 16-годишният Джан Тунлу влиза във фабриката за производството на порцелани. Пред кореспондента ни той каза:

„Като влязох във фабриката, в началото аз учих изработването на бронзова заготовка за порцелан. След една година, моят майстор ми каза: „Добре работиш, но трябва да станеш по-добър. Чакате светло бъдеще.“ Аз го питах, кога ще мога да рисувам по порцелан? Той ми каза, че най-напред трябва да обърна внимание върху сегашната работа. Неговият отговор тогава малко ме натъжи. Защото според моето мнение, най-високата технология в изработването на порцелан е рисуването.“

Фактически, процесът за изработване на порцелан включва не само рисуване, но и инженерство, изработване на бронзова заготовка и други общо над 10 сложни дейности. В този процес, един работник може да работи само по една от сложните дейности. Това значи, че в целия си живот Джан ще се занимава само с изработване на заготовката. Обаче, неговата мечта е да рисува.

За да осъществи своята мечта, Джан Тунлу взима изпитите за художествения факултет при Пекинската художествена школа. След като завърши обучението си в школата, той се завръща във фабриката и стана един управител. В резултат на това, той има повече възможности да разбира целия процес за изработването на порцелан. След три години, той добре познава техниката за изработването на синьо-бял порцелан. Той посочи:

„Технологията за изработването на синьо-бял порцелан не е лесна. По принцип, един работник може да владее само една дейност от целия процес. От 15-я век до сега в Китай почти никой не владее целия процес за изработването на синьо-бял порцелан. След като завърших художествената специалност, бях избран за зам.-директор и главен инженер на фабриката. Това ми даде повече шансове да опозная целия процес за изработването на порцелан.“

Джан Тунлу старателно проучва технологията за изработването на синьо-бял порцелан, старателно се учи от другите майстори и смело прави нови творби. Проектираните от него порцелановите изделия много пъти са награждавани в света и се продават в различни страни. През 1998 година, Джан Тунлу получи титлата „Първенец на китайското художествено изкуство“.

Обаче, с бързото развитие на обществото и съвременната индустрия, много традиционните художествени занаяти не се развиват, включително и изработването на порцелан. При това положение, през 2002 година, Пекинската фабрика за производството на художествени изделия, където работи господин Джан Тунлу, затвори врати. Пред изкуството за изработването на синьо-бял порцелан се изправя предизвикателство. Джан Тунлу не се съгласява със състоянието на това изкуство и посочи:

„Не съм съгласен със състоянието на изкуството на порцелан и ми е мъчно за затварянето на порцелановата фабрика. Смятам, че щом в целия ми живот се занимавам с това изкуство, съм постигнал успех в тази област, трябва със своите сили и ум да го последвам и развивам, за да не се изгуби това традиционното изкуство на китайската нация.“

Понастоящем, държавата обръща все по-голямо внимание върху защитата на нематериалната култура, включително и изкуството на порцелан и оказва голяма помощ в тази област. При новата ситуация, Джан Тунлу иска да обобщи своя опит за изработването на синьо-бял порцелан и да напише книга. Той посочи:

„Това е моята задача и отговорност, щом съм майстор в изработването на порцелан. Защото в момента, нашата държава още няма нито една книга за производството на синьо-бял порцелан.“

-0- Ци

http://bulgarian.cri.cn/1/2007/09/04/1@61527.htm

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>