ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

септември 21, 2007

Китайските пелмени – Дзяодзъ

в категория Китайска кухня

中国国际广播电台

Като един вид традиционно ястие в страната, пелмените вече са част от китайската култура. Ако един чужденец не яде пелмени в Китай, като че ли, все едно не е бил в страната.

Дзяодзъ е ястие, приготвено от брашно с пълнеж. В миналото Дзяодзъ е било празнично блюдо, особено в навечерието на Нова година, е задължително да се яде Дзяодзъ.

Обикновено пълнежът на Дзяодзъ е от месо и зеленчуци. Формата на Дзяодзъ също има своя специфика. Има формата на лунен сърп, на монета, и др.

Когато водата заври, се слагат пелмените един след друг. След това се разбъркват с лъжица, за да те не залепнат за дъното на тигана. В процеса на приготвянето трябва да се долива студена вода 2 – 3 пъти. След около 10 – 20 минути, ястието е готово.

В навечерието на Китайската Нова година има специфичен обичай за ястие Дзяодзъ. Първата купа трябва се посвети на предците, втората – посветена на Бога, а третата за членовете на семейството.

Дзяодзъ е традиционното ястие в навечерието на Китайската Нова година. На този ден хората, независимо къде се намират и какво правят, трябва да се върнат в къщи, за да се съберат с родителите, и заедно да приготвят и ядат Дзяодзъ.

Но, в съвременния живот, освен символичното значение в културата, много обичаи за ядене на Дзяодзъ са променени. Например, в градове хората много рядко сами приготвят Дзяодзъ. Повечето го купуват в супермаркета или отиват да ядат в ресторант. Дори и в селата вече по-рядко приготвят блюдото Дзяодзъ.

http://bulgarian.cri.cn/chinaabc/chapter18/chapter180306.htm

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.