ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

август 12, 2007

История на вратовръзката

в категория Изобретения

На всеки понякога му се налага да бъде много официален. И ако за теб тези случаи са
редки, когато дойде ред да се обличаш за такъв повод, изведнъж се оказва, че идея си нямаш как да си вържеш вратовръзката, а и никой около теб май не е твърде запознат.

Няколко общи напътствия:
Преди да си сложиш вратовръзката, трябва да закопчееш ризата си догоре и да вдигнеш яката й. След като я вържеш, върни яката надолу, така, както трябва да стои. Долният край на вратовръзката трябва да стига до средата или горния край на токата на колана ти. Освен това, под възела, в средата, трябва да има вдлъбнатина, иначе вратовръзката не е добре завързана. Тази вдлъбнатина се получава като поставиш показалеца си под възела и го държиш там, докато стягаш.

Ето най-лесният и най популярен начин да вържеш вратовръзка в 8 стъпки:

1. Преметни вратовръзката така, че широкият й край да виси около 25-30 сантиметра
повече от тесния край. Кой край ще ти е отляво и кой – отдясно няма значение, направи
го както на теб ти е удобно.

2. Преметни широкия край над тесния.

3. Пъхни широкия край под тесния.

4. Отново преметни широкия край над тесния.

5. Пъхни широкия край през задната част на отвора около врата ти, така че да излезе
отпред.

6. Сложи показалеца си в оформящия се възел, за да не се стегне. Пъхни широкия край
през този възел, така че да висне надолу – връзката е почти завързана.

7. Вече можеш да махнеш пръста си и да стегнеш възела.

8. Задръж тесния край на вратовръзката и плъзни възела до яката.

История на вратовръзката

“Добре завързаната вратовръзка е първата сериозна стъпка в живота.” – Оскар Уайлд

Историята на вратовръзката започва преди няколко века. И все пак нейни предци съществуват много по-рано.

Най-ранният вариант на вратовръзка е открит в масивния мавзолей на първия китайски император Цин Шъхуанди, който бил погребан през 210 г. пр. н. е. Китайският император се страхувал отчаяно от смъртта и пожелал да избие цяла една армия, която да го придружи в другия свят. Съветниците му накрая го убедили вместо живи хора да направят статуи – точни копия на войниците, с нормален човешки ръст.

Резултатът е едно от чудесата на древния свят – прочутата теракотена армия. В гробницата на императора, открита през 1974, има цели 7500 теракотени фигури (засега) в естествен ръст. Легиони офицери, войници, стрелци и конници, всички изваяни до най-малкия детайл, пазят саркофага на императора. Броните, униформите, косите и израженията на лицата на войниците са пресъздадени до най-фини подробности, като всяка фигура е различна. По едно нещо обаче те си приличат – всичките имат шалчета на вратовете.

Според историците други източници показват, че китайците не са носили вратовръзки, така че остава загадка защо императорските войници са с внимателно навити копринени шалчета. Тъй като коприната била голям лукс, възможно е шалчетата да показват изключителната чест, с която Цин Шъхуанди удостоил своите войници – той им вярвал достатъчно, за да им повери да го пазят завинаги.

През 113 г. един от великите римски императори, Траян, издигнал мраморна колона в памет на триумфалната си победа над даките. 2500-те реалистични фигури на колоната носят не по-малко от три различни модела вратовръзки. Някои са по-къс вариант на съвременната вратовръзка; други – шал около врата, затъкнат в бронята; трети – кърпички, завързани на възел, напомнящи каубойските.

През 1660 г. войниците на един елитен полк от Хърватска (по това време част от Австро-Унгарската империя)  посетили Париж, където били представени като славни герои на Луи XIV – монарх, който бил известен и като познавач на хубавите украшения. Случило се така, че офицерите от този полк носели копринени кърпи с ярки цветове завързани около вратовете си. Тези шалчета вероятно произхождали от кърпите на римските оратори, използвани като средство за предпазване на гърлото от изстиване. Вратовръзките силно впечатлили краля и той скоро ги направил отличителен знак за кралско достойнство, като създал “полк на кралските вратовръзки” (Royal Cravattes; думата cravat, от англ. ост. вратовръзка, шалче, произлиза от думата croat, от англ. – хърватин).

Не след дълго тази нова мода пресякла Ламанша и стигнала до Англия. Скоро нито един джентълмен не можел да се смята за добре облечен без да се е наконтил с шалче около врата, при това колкото по-декоративно, толкова по-добре. По едно време, вратовръзките били носени толкова високо, че мъжете не можели да помръднат главите си, без да завъртят цялото си тяло. Имало дори случаи, когато вратовръзките били толкова дебели, че можели да спрат удар със сабя.

Вратовръзки с пискюли, шалчета на шотландско каре, папийонки от панделки, дантели, бродиран лен… Всички те имали своите верни почитатели. Били познати почти сто различни възела и, както казал г-н Ле Блан, който обучавал мъжете в изящното и понякога сложно изкуство на завързване на вратовръзка: “Най-голямата обида за един мъж е да го хванат за вратовръзката; в такъв случай само кръв може да измие петното върху честта и на двамата участници”. Така че една голяма обида от онова време ще да е била „Да те хвана за вратовръзката!“

До Гражданската война повечето вратовръзки се внасяли в Англия от континента. Постепенно индустрията се развила до такава степен, че в началото на 20 век американските вратовръзки най-накрая започнали да съперничат на европейските, въпреки че европейските платове все още доминирали на пазара.

През 60-те, наред със сексуалната революция, има ясно изразен спад в желанието на мъжете да носят вратовръзки, което е в резултат на бунта едновременно срещу традицията и срещу официалността на облеклото. Но до средата на 70-те тази тенденция се обръща и през 80-те продажбите на вратовръзки са също така високи, както винаги са били, ако не и повече.

Как да си обясним продължителната популярност на вратовръзката?
Години наред социолози и специалисти по история на модата предричат отмирането й – това е единственият елемент от облеклото на мъжа, който няма очевидна функция. Докато световните лидери и бизнесмените продължават да носят вратовръзки обаче, начинаещите служители ще ги следват и вратовръзките ще останат ключ към високите постове. От друга страна, наистина изглежда естетично да носиш вратовръзка. Освен че покрива копчетата на ризата и подчертава вертикалността на мъжкото тяло (по почти същия начин, по който го правят копчетата на военната униформа), тя разнообразява и строгостта на ризата.

Редакция: Яна Шишкова

http://mkalpakchiew.blog.bg/viewpost.php?id=98553

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.