Кьокецу-шоге

Кьокецу-шоге е оръжие подобно на кусари-гама и се използва изключително в Нин-Джуцу. То представлява двуостър кинжал със сърп отстрани като клюн и дълга връв или тънка верига завършваща с метален гинг. Той има две функции – да удържа оръжието в ръката при мятане на кинжала или при въртене, а също да се мята като тежест, когато кинжала се държи в другата ръка готов за атака. Така Кьокецу-шоге съчетава в себе си три оръжия – боен сърп, кинжал и метателен снаряд. Освен това Кьокецу-шоге успешно се използва от нинджите за катерене по стени и дървета.

Функционалността на Кьокецу-шоге се проявява най-вече в боя. На дълга дистанция то се конкурира успешно с копие и алебарда, тъй като не само може да сече и мушка, но и закача противника или го срязва с кръгови и теглещи движения. С гъвкавата връзка може да се убива или оплита противника и оръжието му, давайки простор за кинжала и сърпа. В бой на близка дистанция кинжалът и сърпът действат по съответния начин най-вече като със сърпът се закача и отвежда оръжието на противника и се атакува с кинжала. Освен това оръжието на противника може да се захване също във вилката между остриетата. Има и сгъваеми варианти на Кьокецу-шоге, като в сгънат вид то прилича на къса палка, а кухата вътрешност служи за хранилище на веригата и като кания за изстрелваните с пружина остриета. Дължината на кинжала достига до 40 см.


http://www.zlaten-drakon.com/stat/018/stat_018.htm

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>