Александра Георгиева – един млад и талантлив китаист

Александра Георгиева е един млад и амбициозен човек от единадесети клас в китайската паралелка на 138 СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“ в София. Тя блести ярко на небосвода на китаистиката, което доказа с бронзовия медал, който спечели в състезанието „Китайски езиков мост за ученици 2018“. Талантите й включват пеене и рисуване, умение за вглъбяване и подход към всяко нещо, с което се захване.

Как се роди желанието ти да изучаваш китайски език?

Идеята за изучаване на китайски език се зароди в мен 7-ми клас. Исках да се потопя в една напълно непозната култура и да стана част от една нова

общност. Никога преди не съм си представяла че ще уча китайски, случи се изключително спонтанно. С родителите ми решихме да проверим какви възможности имам за изучаването на този език в София. След обстойно проучване беше ясно, че 138-мо е училището за мен.

Какво според теб дава обучението по китайски език?

Учи те на дисциплина и систематичност и малко по малко променя начина ти на мислене и мирогледа. Очаквах, че просто ще уча нов език и ще науча малко за китайската култура, никога не съм и предполагала, че ще се променя толкова коренно като човек. Не мога да сравня китайския език с който и да е било друг предмет в училище. Наистина е едно ново преживяване и горещо го препоръчвам на всеки, които проявява интерес.
Ти имаше възможност да посетиш Китай. Какво най-много те впечатли там?

Когато бях осми клас, аз и още 16 човека заминахме на Летен лагер в Пекин. Всичко в китайците ме впечатли, те са коренно различни от нас – абсолютна сдържаност, спокойствие и лекота. Тогава наистина разбрах значението на понятието „културен шок“. Искам да възприема този техен „баланс“ и да го приложа в ежедневието си. Това пътуване несъмнено е най-невероятното нещо, което ми се е случвало. Все пак, не всеки осмокласник може да каже че училището му го е пратило в Китай.

Какви са впечатленията ти от състезанието „Китайски езиков мост за ученици“?

Досега съм присъствала на три Китайски езикови моста за ученици, определено, грандиозни събития. Те са перфектно място да се запознаеш с нови хора на своята възраст, повечето от които, бъдещи китаисти. Най-силно ме мотивира подкрепата от училището, родителите ми и, разбира се, преподавателите ми по китайски език. На първо място за да участваш в състезанието, трябва да знаеш защо го правиш. Моята причина беше, и продължава да бъде, любовта ми към Китай.

Как виждаш своето бъдеще?

Сега съм 11-ти клас, вече четири години изучавам китайски. Несъмнено моето бъдеще ще бъде свързано с Китай. Много врати се отвориха пред мен чрез този език и не мога да си представя по-добър вариант. Ако имаше как бих искала да го изживея отново!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>