ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

октомври 15, 2017

Институт „Конфуций” при ВТУ празнува пет дни петгодишния си рожден ден

в категория БЪЛГАРО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ, ОБРАЗОВАНИЕ

Радио Велико Търново
С богата културна, кулинарна и образователна програма Институт „Конфуций” при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” ще отбележи своя пети рожден ден. Петдневен празник подготвят организаторите, а събитията стартират от 16 часа на 10 октомври – датата на основаването на Института. Тогава ще бъдат открити две изложби.

Едната от тях е фотографска, а целта й е да илюстрира дейността на института през годините. Втората експозиция е посветена на китайския зодиак, а символите е него ще бъдат изработени от вълна.

Празникът на 10 октомври ще продължи с прожекция на филма „Конфуций” и работилница на китайски занаяти – китайски възли, изработване на гривни от копринени конци, китайски облекла и калиграфия. Голямата изненада е презентацията на китайска кухня, а посетителите ще имат възможността да опитат две от най-традиционните китайски ястия.

Едното се нарича шао као и много прилича на българската скара, а второто – баодзъ, представлява топки от тесто, пълни с кайма и приготвени на пара. Последното кулинарно изкушение има над 2000-годишна история, сподели специално за Общинското радио един от директорите на Институт „Конфуций” при ВТУ доц. Искра Мандова.
Кулминацията на празника ще бъде т.нар. „Танц на дракона”, който ще се извие на площадката пред Института в Пети корпус, а около 19:30 часа ще бъде разрязана празничната торта. Фойерверки и пускане на летящи хартиени фенери ще ознаменуват финала на празничния ден.

Рожденият ден на великотърновската структура продължава и на следващия ден, когато ще се състои официална церемония за удостояване с титлата „Почетен професор на Факултета по изобразително изкуство”. Тази година носител ще бъде известен китайски художник, професор от Университета по геонауки в Ухан.

На 12 октомври, четвъртък, Институтът организира цикъл лекции от изявени български и чуждестранни китаисти.

Лекциите ще бъдат пет, акцентира Мандова. С откриване на Международната конференция „Дипломатически, икономически и културни отношения между Китай и страните от Източна Европа” в петък, 13 октомври, продължават празненствата, посветени на рождения ден на Институт „Конфуций”. Откриването на форума ще бъде от 14 часа.

25 докладчици от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, СУ „Св. Климент Охридски”, Българската академия на науките, Икономически университет-Варна, Югозападен университет-Благоевград, УниБИТ и 138-о училище в София, както и представители от Америка, Китай и Руската академия на науките, са заявили към този момент участието си.

С концерт в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” завършват празненствата, посветени на 5-годишнината на Институт „Конфуций”. Началният час е 18, и в него участие ще вземат партньори на Института, както и професионални изпълнители от Китай.

Директори на Институт „Конфуций” са доц. Искра Мандова и доц. Лун Тао. „И двамата смятаме, че сме постигнали едно много добро ниво през тези пет години, в сравнение с масата институти „Конфуций” по света, които са над 500. Много малко са постигнали това, което успяхме да реализираме ние през тези пет години.

Разбира се, винаги може повече”, с усмивка споделя Искра Мандова. 36 са образователните институции, с които Институт „Конфуций” при ВТУ работи към днешна дата. 17 китайски преподаватели са ангажирани в дейностите, които организира великотърновската структура в повече от 10 български града.

Детски градини, начални училища, университети в страната ни са включени в близо 100-те мероприятия под шапката на Института, който, по думите на Лун Тао „стана една доста добре познаваема институция в България, свързана с разпространението на китайския език”. Само през миналата година в Търговище и Русе бяха открити две нови класни стаи „Конфуций”. „Изключително съм благодарен на целия екип от всички градове и общини, с които работим.
Китайците, които идват в България, стават все повече, а броят на българските студенти и преподаватели в Китай, административният персонал нарасна значително. Надявам се, че ще постигнем още по-добри резултати в установяването на още по-добри образователни и културни взаимоотношения между България и Китай”, подчерта доц. Лун Тао.

Гордост и за двамата директори е базата на Институт „Конфуций”. „Направихме всичко възможно да я съхраним така, както беше преди 5 години. Тя се разви с помощта и на ръководството на ВТУ. Разполагаме с още един кабинет, в който ще се помещава новият център, който създадохме с Пекинския университет за езици и култура.

Центърът за обучение и квалификация на преподаватели по китайски е вторият след този в Унгария в Централна Източна Европа. Това е едно голямо постижение, с което искам да се похвалим”, допълни Искра Мандова.Част от екипа на Института са помощник-директорът Мартина Димитрова, Анелия Калинова и Свилена Енчева. Анелия и Свилена отговарят за организационната дейност, и са бивши възпитаници, изучавали китайски език във ВТУ.

ПРОГРАМА ПО СЛУЧАЙ 5-ГОДИШНИНАТА НА ИНСТИТУТ „КОНФУЦИЙ“ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

11 ОКТОМВРИ 2017 Г.

16:00 ч. – фоайе на Институт „Конфуций“ – Откриване на Фотоизложба „5 ГОДИНИ ИНСТИТУТ КОНФУЦИЙ ВЪВ ВТУ“ и изложба на фигури от вълна „КИТАЙСКИ ЗОДИАК“;

16:20 ч. – засаждане на магнолия в градината пред Института;

16:30 ч. – Работилница за китайски занаяти – изрязване на фигури от хартия, плетене на китайски възли за късмет, калиграфия, татуиране на китайски символи с къна, чаена церемония;

16:30 ч. – Китайска кухня: китайско барбекю и баодзъ – здравословна храна с 2000-годишна история, представена от YAJI KITCHEN;

17:30 ч. – зала 108 В, Институт „Конфуций“ – Прожекция на филма „Конфуций“ (2010);

19:30 ч. – площад пред Институт „Конфуций“ – Танц на дракона;

19:45 ч. – Разрязване на торта и фойерверки;

20:00 ч. – Пускане на летящи фенери;

12 ОКТОМВРИ 2017 Г.

10:00 – 16:00 – Цикъл лекции на изявени български и чуждестранни преподаватели

13 ОКТОМВРИ 2017 Г.

13:30 ч. – Окачване на табела и официално откриване на Международния център за обучение и квалификация на преподаватели по китайски език;

14:00 ч. – Откриване на международна научна конференция: „Дипломатически, икономически и културни отношения между Китай и страните от Централна и източна Европа“, зала 108 В;

* ПРОГРАМА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА

15:00 – 19:00 ч. – Конференция – зеседания по секции, Институт „Конфуций“, зала 108 В;

14 ОКТОМВРИ 2017 Г.

10:00 – 12:30 – Конференция – зеседания по секции, Институт „Конфуций“, зала 108;

18:00 ч. – Тържествен концерт „5 години Институт „Конфуций“ във ВТУ“ – МДТ „К. Кисимов“.

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.