Панорама на китайското кино 2017

От 20 до 24 април гледаме шест игрални, анимирани и документални образци на китайското киноизкуство с вход свободен срещу безплатен билет от Дом на киното.

Революцията 1911
Джеки Чан сяда на режисьорския стол, за да отбележи век от Синхайската революция в този историчес­ки епос. Докато Цинската империя се разпада, революционерът Сун Ятсен трябва да обедини провинциите и да ги превърне в република – тук на помощ идва бунтовникът Хуан Син, в чиито обувки стъпва Чан.

Баня
В една мъжка баня в Пекин, където „услуги за красота и здраве“ означава игра на маджонг и почивка от съпругите, поколения и традиции се срещат на ръба на бурлеската. Фалшива скръбна вест и завърнал се син са ключът към психологическата комедия, оценена с пълна кошница международни награди.

Голямата риба и Дивата ябълка
В пълнометражната анимация приказни същества и хора, вдъхновени от китайската митология, се срещат на границата с реалността. Младата Чун се превръща в червен делфин, а едно обикновено момче почти губи живота си, за да я спаси от морска буря – колко ли изпитания струва една човешка душа?

Кралят на маските
В началото на миналия век самотният Уан кръстосва страната с Биен Лиен – изкуството на „сменящото се лице“. Когато осъзнава, че пътят му е към края си, актьорът решава да купи момченце сирак, за да му предаде традициите на древното зрелище. Докато двамата се борят с предразсъдъците на времето, историята за наследство и състрадание докосва с човечността си.

Жълта земя
През 1984 режисьорският дебют на Чън Кайгъ, заснет от Джан Имоу, привлича погледите на международната критика към новото китайско кино. Връщаме се в 1939, когато войникът Гу Цин е изпратен в провинцията, за да събира народни песни, повдигащи духа на комунистическата армия, а историята заема четвърто място сред стоте най-добри китайски филмa.

Влак към дома

В продължение на няколко години Фан Лисин подготвя документалния филм за едно съвременно преселение на народите – всяка Нова година над 130 милиона китайци се връщат по родните места, за да празнуват със семейс­твата си. Заснет в стила на cinéma-verité (кино на истината), филмът разкрива деформациите от бързия икономически растеж и лишенията на хората в индустриалните райони.

ПРОГРАМА

Революцията 1911
20 април 2017
Дом на киното – 18:00

Баня
21 април 2017
Дом на киното – 18:30

Голямата риба и Дивата ябълка
22 април 2017
Дом на киното – 16:30

Кралят на маските
22 април 2017
Дом на киното – 18:30

Жълта земя
23 април 2017
Дом на киното – 18:30

Влак към дома
24 април 2017
Дом на киното – 18:30

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>