С хитра тактика Китай спечели първия рунд срещу Тръмп

ДНЕВНИК

От Кари Грейси, Би Би Си

Доналд Тръмп е президент на САЩ вече от месец; да се свикне с това не е лесна задача за света като цяло и по-конкретно за Китай.

Позицията на американския лидер спрямо Китай бе провокативна и непредсказуема, но за да укрепи собствената си мощ, Пекин има нужда от благоволението на Америка, както и от нейните пазари и технологии.

Работещите отношения със САЩ са в основата на китайските стратегически интереси – това положение изглежда очевидно, но явно трябва постоянно да се припомня.

Поне за известно време Тръмп май е спрял да обижда и да заплашва Китай – ако оставим настрана, че в петък отново нарече Пекин „шампион по валутни манипулации“. Сега ключови служители от администрацията му се мъчат сега да оправят нещата по телефона.

Каква бе всъщност тактиката на Китай и как проработи тя?

Печелете приятели, използвайте семейството

Пекин схвана много бързо, че президентът Тръмп няма да работи по същия начин като предшествениците си. Държавното ръководство забеляза колко е важно за американския лидер неговото семейство.

Още преди самият президентът или най-близките му подчинени да поговорят директно с китайските си колеги, докато в китайския интернет се шушукаше защо Тръмп не е изпратил никакво приятелско послание за китайската Нова година, посланикът във Вашингтон Цуей Тиенкай умело влезе под кожата на президентската дъщеря Иванка.

Тя прехвърли мостове между двете страни, като посети приема по случай китайската Нова година в посолството във Вашингтон. Съпругът ѝ Джаред Къшнър също има контакти в Пекин в лицето на своите китайски бизнес партньори.

Другата дъщеря на Тръмп – Тифани, седеше на първия ред, докато дизайнерката Таорей Уанг представяше колекцията си на Нюйоркската седмица на модата.

С цел да заздрави тази мрежа от неофициални контакти известният китайски предприемач Джак Ма разговаря с Тръмп и обеща да създаде един милион работни места за американци с продажби на американски стоки чрез сайта „Алибаба“.

Дори частните компании в Китай са свързани с комунистическата партия и са длъжни да съдействат на Пекин, щом работата опре до стратегически национални интереси.

Джак Ма изпълни своята мисия – предаде посланието. Също като 100-те китайски компании, спонсорирали поздравленията до Тръмп по случай китайската Нова година, поместени на билборд на „Таймс скуеър“ в Ню Йорк.

Бъдете щедри на дарове

В китайски съдилища отлежават множество дела във връзка с бизнес империята на Тръмп, а Пекин не крие, че китайските съдилища са подотчетни на компартията.

Затова Китай лесно успя да ускори регистрацията на търговската му марка, чакана вече години. Необходимите стъпки бяха предприети бързо и без излишен шум още миналата есен, а в средата на февруари делото приключи с пълна победа за Тръмп.

Говорете тихо, докато дойде време да говорите на висок глас

Китай обича, стане ли нещо, да обсипва враждебни чуждестранни сили и други държави с обвинения, че нараняват чувствата на китайския народ.

По време на президентската си кампания Тръмп сипеше обиди и заплахи срещу Китай, наричаше страната крадец и насилник в търговската сфера, подронваше установения ред в отношенията с Тайван. Американски служители предупредиха също, че втвърдяват подхода към действията на Пекин в Южнокитайско море.

При все това Пекин демонстрира желязна дисциплина и сдържаност. Официалната осведомителна агенция „Синхуа“ писа за Тръмп: „Той скоро ще разбере, че двама държавни лидери трябва да използват по-зрели и ефективни начини за общуване от размяна на хапливи думи в Туитър.“

Още от изборите през ноември Китай държи изкъсо своите медии – в отразяването на американската политика им се налага да използват премерените формулировки на „Синхуа“.

Не говорете без сценарий

За разлика от други световни лидери председателят на КНР Си Дзинпин забележително дълго време не вдигаше слушалката.

Оценил последиците от телефонните разговори на Тръмп с лидерите на Мексико и на Австралия, Пекин реши на всяка цена да избегне какъвто и да било недипломатичен инцидент.

Като изчака „зрелите хора“ в президентската администрация – министърът на отбраната Джеймс Матис и държавният секретар Рекс Тилърсън, да се съберат в една стая (образно казано, а понякога и буквално), Китай получи тъкмо това, което желаеше.

И щом въпросният телефонен разговор накрая се състоя, председателят на КНР си издейства достоен диалог и уверения, че САЩ ще се придържат към политиката за „един Китай“.

Си Дзинпин потвърди репутацията си на търпелив и уверен в силите си играч. А президентът Тръмп, направил първо крачка към Тайван, се отдръпна назад.

Не пестете омайни думи

След това обаждане отношенията между Пекин и Вашингтон се съживиха. Одобреният наскоро за финансов министър Стивън Мнучин разговаря вече с неколцина ключови китайски служители. Тилърсън също има срещи с колеги дипломати.

Пекин заговори за „консенсус между председателя Си и президента Тръмп“, насочен към отношения, които да почиват „не на конфликт и конфронтация, а на взаимно уважение и взаимноизгодно сътрудничество“.

Правете отстъпки, където можете

Практически погледнато, Китай разбира, че взаимната полза предполага желание за отстъпки и сътрудничество навсякъде, където е възможно. И вече направи първата крачка, като замрази вноса на въглища от Северна Корея.

Пекин естествено обясни решението си с действащите квоти. Но с оглед последното ракетно изпитание, извършено от Северна Корея, и растящата загриженост на САЩ във връзка със севернокорейската ядрена програма тази стъпка най-вероятно е точно пресметната от Китай – той знае с кого е по-изгодно да използва моркова, с кого – тоягата.

Превърнете слабостта на опонента в своя сила

На световната арена Си Дзинпин се представя съвсем различно от Доналд Тръмп. В речта си пред икономическия форум в Давос той решително се обяви за глобализация и свободна търговия.

Китай безспорно не е образцов пример за страна с процъфтяваща свободна търговия – знаем за силния протекционизъм на домашния му пазар. В света на „алтернативните факти“ обаче тази риторика действа.

На регионалната арена Китай се представя като лидер на многостранната търговия, използвайки предимствата, получени с излизането на САЩ от Транстихоокеанското партньорство. А на китайската политическа сцена Тръмп върши цялата работа вместо Си Дзинпин.

За Китайската комунистическа партия обикновено е трудно да брани авторитарната еднопартийна система пред отворената демокрация в Америка. Обаче протестите из градовете на САЩ и визовият хаос, предизвикан от президента Тръмп през първия месец на поста, бяха истински подарък за китайската пропаганда.

Втори подарък стана войната, обявена от Тръмп на американските медии – дотогава китайският държавен печат се бореше с тях самичък.

Пекин с радост използва и двата подаръка за постигане на вътрешнополитически цели.

Тактика, която дава резултат

Засега Китай е доволен от постигнатото. Но тази сложна игра на много нива крие опасности.

Пекин успя да преодолее рисковете и да се възползва от възможностите през първия месец от президентството на Тръмп.

Победител в първия рунд е Китай. Но предстоят още безброй такива рундове.

/БТА

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>