Деси Николова: Искам да съм участник в изграждането на една по-добра България!

Автор: Венелин Добрев

УСПЕЛИТЕ

1481982314ss8qСледващата лъчезарна млада дама, която ще представим в нашата рубрика „Защото избрах България“ е Десислава Николова. Тя избрира да се върне в Родината след престой в Китай като със стъпването си на родна земя ще стартира бизнес за продажба на електрически мотопеди. Любопитното е, че в момента разказваме историята на едно сигурно предстоящо завръщане (бел.ред. Деси следва да се прибере през февруари). Повече за нейната интересна личност можете да научите в следващите редове.

Деси: Изкарах първите си 4 години в Русия, а последните 7 в Китай, това практически ме прави citizen of the world, но по душа съм русенче. Завърших индустриален мениджмънт в Русенски университет, като през работоспособните си години в България бях консултант по управление на отпадъците. Откакто съм в Китай оперирам в сферата на продажбите и бизнес развитието, управлявам четири офис пространства в централен Шанхай и съм единствената чужденка, в иначе Сингапурската ни компания.

В последната година и половина започнах да работя върху собствен проект – Моторета Груп, опитвайки се да “раздвижа” лайфстайла в България, създавайки собствен бранд електрически скутери. В свободното си време гледам да се наслаждавам на живота и да реша как да направя 30-те си по-добри от 20-те.

Заминах с идеята да натрупам малко опит навън, да видя как се случват нещата в една по-различна икономика, затова и избрах не до там традиционна дестинация. Седем години по-късно, пътешествието ми е към своя край. Решение, което беше много трудно да взема, имайки предвид, че се чувствам изключително комфортно тук, но съм и готова за следващото приключение.

Китай е известен с огромния си индустриален сектор, та беше ясно, че екологията не е на пъври план. Това естествено не ми беше понятно, пристигайки в далечния изток, но след като започнах да търся работа в сферата, разбрах, че тя не съществува, та трябваше да се ориентирам към нещо друго.

Започнах работа във фирма за недвижими имоти, която се занимава с отдаване на офиси под наем. Още помня първият си работен ден, беше един от най-трудните дни, които съм имала. Нямах никакъв опит в сферата, обучението, което получих беше точно час и половина и всичко беше на принципа на оцеляването. Тук или си схватлив и напорист, и избутваш напред или пропадаш. Аз избрах да съм първото, започнах сама да търся материали и да се самообразовам и точно на второто тримесечие оглавих отдела по брой продажби.

По-нататък получих предложение за работа от фирмата, в която работя сега. Те бяха на пазара от 10 години, но не бяха едни от силните играчи. Искаха да съберат екип, който да успее да ги позиционира правилно. Аз и още един човек от друга конкурентна фирма бяхме хедхънтнати. На мен ми дадоха задачата да работя върху продажбите и ребрандинга на компанията, а колежката ми се зае с операционния мениджмънт. Днес сме третата най-голяма фирма на пазара и част от клиентите ни са DHL, Amazon, American Express, GoPro и др.

Заминавайки, аз знаех, че това няма да е завинаги. Имах нужда от опит, който би ми помогнал един ден да се развивам нормално у дома – мисля го събрах. Радвам се да видя колко много млади хора имплементират своите идеи на местна почва, известно време седях и наблюдавах, вече и аз искам да съм участник в изграждането на една по-добра България.
14819823921mih
Завръщането ми е идния февруари и не мога да опиша смесицата от настроения, които бушуват в мен, ентусиазмът на първо място. Имам много въпроси, на които тепърва ще си отговарям и много такива, на които вече съм си отговорила. Най-важният от които, че в България съм просто по-щастлива. У дома, винаги ще съм повече аз, отколкото където и да било другаде.

Проектът, върху който аз лично работя е в сферата на зелените технологии. Създадох собствен бранд електрически скутери, позовавайки се на ретро дизайн, но интегрирайки еко мотор. Така финализирахме един наистина стойностен продукт, който не грабва окото само на еко ентусиастите, но апелира и към широката аудитория. Едни виждат в него алтернатива в придвижването в градски условия и трафика, в частност; други се радват на ефективността му и възможността да им спести средства за поддръжка и гориво; трети са заинтересовани от технологията и изящния стил. Всъщност моторетките обединяват всички тези качества и по този начин успяваме да наложим един еко продукт на масовия пазар, което е и нашата мисия.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>