Мария Дренчева със златен медал от олимпиада по математика в Хонконг

Гергана Ватова, Uspelite.bg

12 август 2016
14709224581815България има своя нов златен медал. Той се дължи на едно умно и красиво момиче – Мария Дренчева, която представи страната ни на откритата Азиатска международна математическа олимпиада (AIMO), провела се в Хонконг, като на българските състезатели бе позволена дистанционна форма на участие.

Допускането до това състезание също е голямо предизвикателство. В него се допускат само участници, спечелили златен, сребърен или бронзов медал на провелите се по-рано състезания „SASMO“ и „Математика без граници“.

След като се справя успешно, Мария е допусната за участие в откритата Азиатска международна математическа олимпиада, на която са останали само най-добрите състезатели.

Задачите са трудни. Изискват знания, които се придобиват в по-късен етап на обучение и възраст. Участниците в състезанието разполагат с 90 минути, в които трябва да решат 30 задачи. Мария се представя блестящо, а това носи поредното отличие за България.

За три участия на финалите на AIMO, талантливото дете има един сребърен и два златни медала.

Мария Дренчева е част от фондацията на Димитър Бербатов, която подкрепя талантливите деца на България, а когато е едва на девет години постига невероятен резултат, печелейки 18-та Московска олимпиада по математика за малки ученици, с максимален брой точки, сред 850 участници.

Пожелаваме на това умно момиче много нови успехи. Вярваме, че нейното име ще продължава да слави страната ни!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>