Мирослав стана олимпийски шампион по математика в Китай

Момчето, което нямаше пари да замине, се завърна с купа

Мирослав Маринов, талантливото момче, което нямаше пари да замине за Китай, се завърна оттам с отличие от олимпиадата по математика. В състезанията участваха 8 български ученици, седем от които се върнали с медали. Условието от олимпиадата е да се решат 30 задачи за два часа. Мирослав успява да реши 25 и така става първи сред децата от 80 страни, които участват в олимпиадата, съобщава bTV.

„Спечелих купа за първо място, заедно със сертификат – звезда. По принцип от всяка държава се избира по един участник, който бива награден със звезда”, – каза щастливият Мирослав.

Историята на ученика трогна цялата страна през юли, когато стана ясно, че няма необходимите средства, за да може да замине за Китай. Тогава 16-годишното момче разказва, че нито училището, нито родителите му могат да осигурят необходимите за пътуването 2800 лева.
Мирослав е един от гениите на Математическата гимназия в Пловдив. Зад гърба си има куп награди от национални и международни състезания, а само от две години се занимава с математика.

Само за няколко дни се притичват на помощ хора от цялата страна и така Мирослав събира необходимата сума.
Момчето разказва, че се запалва по математиката случайно. „Имах в 7-ми клас изпити и започнах да решавам от този сборник с многото задачи. Хареса ми. Така се пристрастих към науката като цяло”, обяснява десетокласникът Мирослав Маринов. /БЛИЦ

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>