ВТУ домакинства Фестивал на китайското кино

Пет игрални, четири анимационни филма и две лекции са включени в програмата на Фестивала на китайското кино, който се провежда от 16 до 20 май в Институт „Конфуций” на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Селекционер на програмата е доц. д-р Андроника Мартонова от Института за изследване на изкуствата към Българската академия на науките и преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.

От 15 часа днес тя ще представи лекцията „Китайска акварелна анимация – традиция, естетика и форми”. Тя е посветена на влиянието на китайската традиционна живопис в анимационното кино от източноазиатската страна. „Регионът е изключително богат на кинематографии. Специфичното в азиатското кино е, че тези народи запазват своята културна идентичност. Въпреки че го правят по изключително успешен начин, те стигат до универсални послания. Именно заради това техните филми са много добре разположени във високия клас филмови фестивали.

В актьорската им игра липсва преиграването”, коментира в интервю за Общинското радио доц. д-р Анроника Мартонова. Втората лекция в рамките на фестивала е на тема „Златната орда – между Китай, Европа и Балканите”. Тя ще се проведе от 15 часа на 19 май, четвъртък. Лектор ще бъде д-р Александър Узелац от Института по история в Белград.

В програмата на форума са включени носителят на Сребърна мечка от Берлинския международен кинофестивал „Черен въглен, тънък лед”, както и лентите „Моите деца”, „Великият хипнотизатор”, „Завръщане вкъщи” и „Тихата война”.

Олга Карова

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>