Събитието на века!

Вчера се състоя откриването на новата сграда на Институт „Конфуций“ – София.

Присъстваха Бойко Борисов, Министърът на образованието г-н Танов, зам. Министъра на образованието г-жа Ваня Кастрева, Доц. Румяна Коларова, секретар по образование, наука и гражданско общество на Президента на Република България, г-н Янаки Стоилов, председател на Парламентарната група за приятелство България – Китай, Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Илчев, бившият Ректор и, пожелавам, бъдещ кмет на Велико Търново. От китайска страна присъстваше изпълнителният директор на мрежата институти Конфуций по света г-жа Сю Лин с ранг зам. Министър, Посланикът на КНР Негово превъзходителство Уей Дзинхуа, огромен брой преподаватели, високи гости, китайски представители на Посолството и медиите.

Събитието се проведе в мултифункционалната конферентна зала на Институт „Конфуций“ и бе открито от проф. Александър Федотов, почетен директор на Институт „Конфуций“ и директор на Центъра за източни езици и култури към СУ „Св. Климент Охридски“. Той приветства присъстващите с „Добре дошли“ и изрази радостта си от тази международна среща. Проф. Федотов припомни, че по света в момента има близо 500 Института „Конфуций“ и само 14 от тях са модели, образци Институт „Конфуций“ и подчерта, че Институт „Конфуций“ в София е един от тези 14.
8
Извън тази суховата статистика искам да изразя собствените си емоции по повод това събитие.

Мечтаех и чаках дълго китаистиката ни да получи онова световно признание, което заслужава от десетки години насам. Ние сме втората държава, която признава КНР през 1949 г., преподаване на китайски език съществува у нас още от 1953та година. За над шестдесет годишната история на двустранните ни отношения са обучени стотици китаисти, преведени са и се превеждат представителни произведения на китайската литература, създадени са търговски отношения, а стокообменът достига до 1,7 млрд. долара (2013) и продължава да расте.

Когато започнах да уча в нашата специалност през 1995 г., не можех да си представя, че нещо ще се промени. Че ще имаме топли, красиви, просторни кабинети, че ще имаме изобилие от материали под формата на огромна за България библиотека, че ще имаме фонетични кабинети с най-модерно оборудване, собствена зала за събития, условия за обучение по симултанен и конферентен превод, кабинети за прием и обучение в малки групи и цяло крило от сграда паметник на културата.

3

Но кой стои зад реализацията на уникалната красота на два етажа в центъра на София?

Несъмнено на първо място това е д-р Антония Цанкова, която за година и половина на поста Директор на Институт Конфуций направи повече за китаистиката ни, отколкото в предишните 60 години са направили всички заедно.

Това е любимият на всички ученици, студенти, учители китаисти проф. Гъ Джъцян – настоящ директор на Институт „Конфуций“ от китайска страна, българист и дългогодишен приятел на България, чийто съзидателен дух не спира да ни смайва. Дълги години здраве, щастие и подкрепа от всички страни за уникалните Ви идеи!!

Това е г-жа Аксиния Колева, настоящ директор на Институт „Конфуций“ – София от българска страна, която неуморно създаваше в продължение на години облика на тази изключителна по рода си институция.

Това е перлата на българското висше образование – проф. Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури и почетен директор на Институт Конфуций-София.

Това е Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Илчев и, невероятно, но факт, лично Министър-председателят Бойко Борисов, които се пребориха в спор със Съюза на българските художници за правото Софийският университет да владее и се разпорежда със сградата.
10
Това е г-жа Сю Лин, главен изпълнителен директор на мрежата институти Конфуций по света, която бе готова да закрие софийския институт преди две години, но даде своето доверие на новия екип, отпусна средства и лично дойде да се зарадва на постигнатото.

На всички вас дълбок поклон за тази невероятна нова сграда, от която човек просто не желае да излезе!

Вчера плаках за пръв път от много време. Плаках от радост, вътрешно усещане за победа на справедливостта, на работоспособността на българина, победата на мечтите и смелите проекти над сивотата на бюрокрацията и постоянните пречки от страна на твърде много хора и институции.

Нека на тази изключителна основа, която вие построихте за нас, да творим заедно и да славим родната българска китаистика по света!

Официален коментар от събитието тук.

Яна ШИШКОВА

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>