Китай с готовност за инвестиция от $250 млрд. в Латинска Америка

редактор Биляна Кантарджиева

standartnews.com

Китай изрази своята готовност през следващите 10 години да инвестира 250 млрд. долара в Латинска Америка, предаде „Ройтерс“, като се позова на изказване на премиера на страната Си Дзинпин.

Той обяви това днес по време на церемонията по откриването на първия министерски форум Китай-SELAC (Общността на латиноамериканските и карибските държави), провеждащ се днес и утре.

„Уверен съм, че тази среща ще даде плодотворни резултати и ще бъде положителен сигнал за задълбочаване на сътрудничеството между Китай и страните от Латинска Америка. Тя ще има важно и трайно въздействие върху насърчаването на сътрудничеството като цяло за просперитет в целия свят“, заяви Си Дзинпин.

„През следващите десет години двустранната търговия между Китай и страните от Латинска Америка може да достигне 500 млрд. долара. Китай и страните от Латинска Америка ще си сътрудничат в областта на енергетиката, развитието на инфраструктурата и иновациите“, допълни министър-председателят.

Си Дзинпин посочи, че основните резултати от двудневния форум ще бъдат приемането на 5-годишен план за цялостно сътрудничество, както и развитието на регулаторната рамка на механизма на взаимодействие на форума, информира агенция Синхуа.

Според експерти сътрудничество между Китай и много страни от Латинска Америка е от взаимна полза и в интерес на двете страни. Източната страна се нуждае от природни ресурси и консумативи, а страните от Латинска Америка получават прилив на милиарди долари китайски инвестиции в своята икономика и дългосрочни заеми.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>