ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

януари 6, 2015

Големите амбиции на Китай в сферата на патентите

в категория Бизнес

Елена Кирилова

ИНВЕСТОР.БГ

Китай иска да утрои броя на патентите, които получава, до 2020 г. Желанието на страната е свързано със засилването на високотехнологичната ѝ икономика в най-различни области – от селското стопанство до лекарствата, сочи съобщение, изпратено от правителството.

Целта на азиатската държава е да получава по 14 патента за изобретения на всеки 10 хил. души до 2020 г. За сравнение през 2013 г. е получила по 4 на всеки 10 хил. души. През 2013 г. страната е получила 629 612 патента, което е с 200 хил. повече от САЩ, предава Ройтерс, позовавайки се на свое проучване, направено през декември.

Пекин иска да играе още по-голяма роля във високотехнологичните индустрии, тъй като страната се бори с по-бавния растеж и нарастващите разходи за производствена база. Това може да се окаже предизвикателство към световните играчи, които оперират в Китай и в чужбина, където обикновено доминират в по-иновативните сектори.

“Интелектуалната собственост все повече се утвърждава като основен компонент от стратегическите ресурси на Китай и конкурентоспособността на страната”, гласи изявлението на правителството.

То допълва, че до 2020 г. Китай ще насочи повече усилия към опазването на интелектуалната собственост. Законите в тази област често стават причина за раздор с чуждестранните компании, които твърдят, че китайското законодателство облагодетелства местните играчи.

Пекин има желанието да намали продължителността на процеса на разглеждане на патентни заявки и тези за регистриране на търговски марки.

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.