Китайски учени разработват свръхзвукова подводница

Китайски учени и инженери разработват конструкцията на нова, свръхзвукова подводница, съобщава агенция South China Morning Post.

Според предварителната информация, плавателният съд ще е толкова бърз, че ще бъде способен да пресече разстоянието от Шанхай до Сан Франциско, т.е. Тихия океан, само за два часа.

Над разработката на технологията, позволяваща осъществяването на такова скоростно преместване под вода, работят група изследователи от лабораторията Complex Flow and Heat Transfer на Харбинския технологичен институт. Разработката е базирана на друга технология – т.нар. суперкавитация, разработена от руски учени още по времето на студената война. В основата й стои създаването на слой от малки мехурчета въздух между корпуса на подводницата и водата. Това дава възможност за драстично снижаване на съпротивлението на водата, което на теория може да позволи постигането на скорост от 5800 километра в час.

При движение с такава скорост за пресичането на Атлантическия океан ще е необходим около час, а за преминаването на Тихия океан – приблизително 100 минути.

Технологията суперкавитация вече е използвана при създаването на руската ракета-торпедо „Шквал“, способна да развива скорост под вода от 370 километра в час.

Технологията, разработвана от китайските изследователи, е базирана на устройство, създаващо поток от въздушни мехури, обгръщащи повърхността на подводницата. Въздушният слой не действа толкова ефективно при ниски скорости, но при достигане на 75 километра в час и нагоре явлението суперкавитация започва да работи с пълна сила и съпротивлението на водата рязко пада.

До създаването на първия опитен образец на подводницата китайците ще трябва да решат още редица сложни технически проблеми.

Един от тях е разработването на мощен подводен хидрореактивен двигател, способен да ускори подводницата до свръхзвукова скорост.

Read more: http://actualno.actualno.com/Kitajski-ucheni-razrabotvat-svryhzvukova-podvodnica-news_47047.html#ixzz3BiRSxvrs

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>