Китай ще поднови преговорите за инвестиции в Крим

Някой да продължава да се чуди защо Китай и Русия са единни и защо всъщност бе завзет Крим, след като САЩ и, уж, ЕС, се намесиха във вътрешните работи на Украйна?

ДНЕВНИК
 

„Китай ще започне отново спрените преговори за построяване на пристанище близо до кримския град Евпатория на стойност 3 млрд. долара, съобщи кримският вицепремиер Рустам Темиргалиев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според него първите стъпки по реализирането на проекта трябва да бъдат направени, след като полуостровът премине към употребата на рубли и си сигури стабилни запаси от вода.

Инвестицията от 3 млрд. долара ще даде начало на осъществяването на плановете на Пекин да вложи общо 10 млрд. долара в развитието на полуострова. Те бяха обявени от китайската страна още преди оттеглянето от власт на бившия украински президент Виктор Янукович. Освен към морския курорт на Черно море Евпатория парите ще бъдат насочени към модернизирането на пристанището в Севастопол и към създаването на икономическа зона в Крим за електроника и IT компании.

Останалите 7 млрд. от вложението ще бъдат дадени за изграждане на петролни комплекси, зърнохранилища и инсталации за втечняване на природен газ, както и за взимане на концесия на земеделска земя.

Освен строежите в Крим Китай е проявил интерес и към изграждането на тунел или мост през Керченския пролив, който да свързва Крим с руския полуостров Таман. Това ще бъде обсъдено на специална среща между представители на Пекин и Москва през август. При евентуално осъществяване на проекта, който да включва и релсови линии, стойността му може да достигне до 2.9 млрд. долара според руския транспортен министър Максим Соколов.

Китайски компании също са склонни да участват в енергийни проекти за добив на термална и възобновяема енергия на полуострова, въпреки че постъпки в тази област все още не са направени.“

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>