Русия и Китай подписаха споразумение за доставки на газ за $400 млрд.

ДНЕВНИК

„Газпром“ и Китайската национална петролна корпорация подписаха договор за доставка на руски газ за Китай, съобщи „Ройтерс“. Продължителността на договора е 30 години, a доставките ще започнат през 2018 г.

По думите на директора на „Газпром“ Алексей Милер стойността на договора е общо 400 милиарда долара. Съдейки по тази данни, договорената продължителност и обема на доставките от 38 милиарда кубически метра на година, анализатор от „ВТБ Капитал“ посочи, че вероятно цената на 1000 кубически метра газ ще е приблизително 350 долара.

Точната цена на газовите доставки представлява търговска тайна, която не беше обявена публично. Владимир Путин коментира, че тя е обвързана с пазарната цена на газа и петрола.

След подписването на споразумението акциите на „Газпром“ скочиха с близо 2%. Алексей Милер заяви, че двете страни са договорили и предоставяне на преференциални режими що се отнася до данъците за добиване на полезни изкопаеми. Вчера президентът Владимир Путин съобщи за възможността да се дадат данъчни облекчения за находищата, които ще добиват газ за Китай. От своя страна Китай заяви готовността си да отмени вносните мита за руски газ.

Преговорите между „Газпром“ и Китайската петролна корпорация се водят от 10 години. През 2009 г. двете страни подписаха рамково споразумение за условията на внос на природен газ от Русия към Китай, като за основа на споразумението беше заложен внос от 68 милиарда кубически метра на година. През пролетта на 2013 г. за първия етап от сделката беше определен обем от 38 милиарда кубически метра, но съгласие по отношение на цената не беше постигнато. Според различни оценки, цената за 1000 кубически метра би могла да бъде между 590 долара и 380 долара.

Първата цена, за която руснаците са настоявали да е референтна, е тази на втечнения природен газ, доставян в Япония. Втората цена е близко до тази на газа, внасян в Китай от Туркменистан и Пекин е настоявал на нея.

Развитието на политическата криза в Източна Европа обаче дава значителни основания да се смята, че Китай е получил значителна отстъпка.

Алексей Милер също така посочи, че след като е подписан договорът за източния маршрут (Якутия – Хабаровск – Владивосток с отбивки към Китай при Благовещенск и Далнореченск) ще започнат преговори за доставки по западен маршрут, който трябва да стигне до китайската граница между Казахстан и Монголия.

Двете страни подписаха меморандум за взаимопомощ при доставките на газ по източния маршрут. Документът бе подписан от министъра на енергетиката на Русия Александър Новаков и ръководителя на китайското държавно енергийно управление У Синсюн.

От голямо значение е проблемът с изграждането на газопроводи на територията на Китай. Понастоящем е построен един газопровод, който свързва далекоизточните територии на Русия с китайската граница, наречен „Сила Сибири“. Строителството му започва през 2007 г., три години след като е подписано първоначалното споразумение между двете страни.

Продължаването на газопровода ще струва между 22 и 30 милиарда долара, а финансирането му е от първостепенна важност при настоящите преговори. Китайската страна е поела ангажимент да инвестира 20 милиарда долара в строеж на газопровод от границата в китайска територия. От своя страна руският президент Владимир Путин пое задължение Русия да вложи 55 милиарда долара в проучвания и строеж на инфраструктура до границата с Китай.

Китай е най-големият търговски партньор на Русия, като през 2013 г. търговията между двете страни е била на стойност 90 милиарда долара. Планира се през следващите десет години обемът ѝ да достигне до 200 милиарда долара годишно.

По данни на „Блумбърг“, настоящото споразумение ще покрива около една четвърт от потреблението на Китай, но до 2020 г. то ще се увеличи значително поради плановете на страната да намалява употребата на въглища. В края на десетилетието договорените 38 милиарда кубически метра ще представляват едва 10% от цялото потребление на Китай.

Преди два дни премиерът Дмитрий Медведев коментира сделката като заяви, че в дългосрочен план цената ще е „честна и напълно сравнима с тази за Европа“

Средната цена на руския газ за европейския пазар е 380.5 долара за хиляда кубически метра. Инвеститорската фирма CLSA прогнозира, че цената на доставките до китайската граница ще бъде между 335 и 350 долара за хиляда кубически метра. Тази стойност е малко по-ниска от цената на внасяния от Китай туркменистански газ и значително по-ниска от тази на втечнения природен газ (LNG).

Туркменистан доставя 20 милиарда кубически метра газ годишно на Китай, но до 2020 г. този обем ще бъде утроен и ще достигне 65 милиарда кубически метра. От своя страна, Австралия скоро ще завърши терминали за втечнен природен газ и ще започне да извършва доставки в региона.

Анализатори посочиха, че развитието на събитията в Европа също е повлияло на преговорите. „Предвид санкциите от ЕС, които могат да бъдат наложени на Русия не смятам, че „Газром“ е в състояние да изисква особено висока цена за газа си“, заяви Годрън Куан, ръководител на отдела за излследване на азиатския петролен пазар в „Номура Холдинг“.

„Това е исторически момент за газовия сектор на Русия и СССР“, коментира споразумението президентът Владимир Путин, цитиран от „Ройтерс“. „Това е най-голямото споразумение в историята на газовия сектор на бившия СССР.“

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>