ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

май 18, 2014

Китай ще строи най-дългата жп линия в света

в категория Външна политика, Технологии

БЛИЦ

Влаковете ще пътуват до САЩ с 350 км/ч и ще минават под Беринговия проток


Жп инженерите в Китай планират линия от Североизточната част на страната през Сибир до Беринговия проток, като под пролива ще минава тунел, пише Ingenieur.de. По-нататък линията ще продължи от Аляска по канадското крайбрежие на Тихия океан, ще влезе в САЩ и ще достигне до южната част на държавата. Общата дължина на отсечката ще бъде 13 000 километра. Сегашният рекорд принадлежи на Транссибирската железопътна линия, която е дълга 9300 километра. При средна скорост от 350 км/ч бързите влакове ще изминават разстоянието на цялата отсечка за два дена, като ще превозват пътниците от Китай до САЩ и обратно.

Ключовият етап от проекта е изграждането на тунел под Беринговия проток между Русия и Аляска, който ще бъде с дължина около 200 километра, което е четири пъти повече от дължината на тунела под Ламанша. Работите по планирането се движат основно от Китайската академия по инженерство в Пекин. Проф. Ванг Менгшу посочва, че редица китайки компании вече са включени в обсъждането му.

Изграждането на жп линия между САЩ и Русия е предмет на разговори между двете страни от много години, като първите планове са направени през 1905 година. Осъществяването им обаче винаги е било спирано от политически пречки или финансови трудности. Сега Китай възнамерява да планира, финансира и изгради целия проект самостоятелно. Китайската страна няма да се спре само с реализирането на този проект. Тя смята да изгради бързи жп връзки и с Европа, чиято последна спирка ще бъде Лондон./БЛИЦ

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.