ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

май 18, 2014

Китай евакуира своите работници от Виетнам

в категория Външна политика

Btvnews

Виетнамци изпепеляват китайски фабрики в Ханой

Виетнамци изпепеляват китайски фабрики в Ханой

Вълната от антикитайски протести във Виетнам е принудила правителството в Пекин да организира евакуацията на над 3000 души, съобщават световните агенции.

По информация на „Синхуа”, властите организират изпращането на кораби и пътнически самолети, с които да бъдат изведени още работници.

Най-малко двама китайци бяха убити, а 100 – ранени в резултат на протести, провокирани от териториалния спор между Китай и Виетнам. Пекин започна нефтени сондажи в акватория, която Ханой смята за своя. 15 фабрики с чуждестранна собственост бяха опожарени – в т.ч. китайски, тайвански и южнокорейски.

Виетнамското правителство призова за спиране на протестите, тъй като те застрашават националната сигурност. Ханой разчита изключително много на чуждестранните инвестиции, а разрушаването на индустриални паркове определено не е добър знак към бизнеса.

В Пекин също не са доволни от действията на правителството, като призоваха за повече твърдост: „Силно недоволни сме от неспособността на виетнамската страна да спре ескалацията на напрежението”, посочи високопоставен китайски представител пред „Синхуа”.

Виетнамските власти разгониха няколко малки протеста в град Хо Ши Мин, но редица дисидентски организации изразиха готовността си да продължат с демонстрациите.

Според наблюдатели, Ханой е дал повече свобода на гражданската реакция срещу действията на Китай, за да използва протестите за външнополитическа изгода, но ситуацията вече се изплъзва от контрола на властите.

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.