Списание „Тайм“: Смогът в Китай като „ядрена зима“

TIME
В сряда сутрин китайско семейство от Пекин слага маски на лицата на двете си момчета и ги изпраща на училище. В час, в който замърсяването на въздуха е стигнало до невиждани опасни нива концентрация на фини прахови частици (PM 2.5) от 497 ppm, според индекса на американското посолство. Така започва репортаж на списание „Time“ за нечуваното само допреди няколко години замърсяване на въздуха в Китай.

Смог е покрил столицата Пекин вече седми пореден ден и се очаква да се задържи поне още ден. Много от хората носят маски, но и продължават да излизат на открито въпреки сериозните заплахи за здравето. Във вторник Световната здравна организация (СЗО) заяви, че замърсяването на въздуха в китайските градове е „криза“. Пак СЗО предупреждава, че е опасно ежедневно излагане на PM 2.5 едва над 25 ppm.

При нива на концентрация 500 ppm – тези нива са „отвъд индекса“ на САЩ, училищата трябва да са затворени. Заради три пункта децата на китайското семейство, цитирано от списание „Тайм“, отиват в класната си стая, разказват самите родители в първо лице в репортажа.

„В момента, когато нашите деца – на възраст 6 и 4 години, са започнали училищните часове, замърсяването на въздуха е стигнало 512 ppm. В 11:00 ч. е било вече 537,“ казват китайските родители. Посолството на САЩ предупреждава, че при подобни нива на концентрация „за всеки може да има по-сериозни последици за здравето.“ Китайското правителство препоръчва на жителите да носят маски и да избягват дейности на открито.

Качеството на въздуха се влоши сериозно още през уикенда, тогава висш държавен служител от службата, отговаряща за измененията в климата, отбеляза, че „замърсяването в Китай е на непоносимо ниво“. Друг учен сравни дебелия пласт смог през зимните месеци там с „ядрена зима“.

Въздухът е толкова непробиваем, че растителните култури нямат достатъчно светлина и не могат да растат, което от своя страна е заплаха за фермерите, предупреждават още експерти.

Замърсяването се засилва през последните няколко години, но хората започват едва сега да се информират за опасностите, отчасти защото държавните медии вече имат право да пишат за и да отразяват смога. Има и представени мерки срещу замърсяването, но те са със слаб ефект засега. В рамките на усилията за справяне с проблема 147 предприятия намалиха или спряха дейността си във вторник.

Гражданите стават все по-гневни и притеснени. Един човек в пословично замърсения северен град Шъдзяджуан се опитва да осъди правителството на града заради неадекватното справяне с лошия въздух. Според местен китайски вестник той се смята за първия човек, който инициира подобен съдебен процес.

Междувременно преди ден (на 25 февруари) китайският президент Си Дзинпин се е разходил по улиците на Пекин без маска.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>