Подписахме договори за 60 млн. евро с Китай

Президентът Росен Плевнелиев определи визитата си като силен пробив за отваряне на нови перспективи за китайски инвестиции и сътрудничество между България и Китай

Конкретни договорености между български и китайски фирми на стойност 60 млн. евро бяха постигнати в рамките на двата съвместни бизнес форума в Пекин и Шанхай, които се състояха при държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в Китай, съобщава БТА.

В последния ден от визитата си в азиатската страна държавният глава участва в откриването на бизнес форум в Шанхай.

Всичките сделки са за износ на български стоки и услуги – софтуерни услуги, разработване на дизайн на хотелски стаи, изграждане на спортни съоръжения за катерене, износ на продукти от розово масло, недвижими имоти, посочи пред журналисти главният изпълнителен директор на КРИБ Евгени Иванов.

Той допълни, че стойността на договореностите представлява една пета от търговията България – Шанхай и че това е било постигнато само за два дни.

Бяха обявени също и стипендии за 50 български студенти в Китай.

Президентът Плевнелиев каза пред журналисти, че визитата му е силен пробив за отваряне на нови перспективи за китайски инвестиции и сътрудничество между България и Китай.

Той съобщи, че през април ще заседава българо-китайската комисия за икономическо сътрудничество, където ще бъдат набелязани конкретните проекти между двете страни.

Президентът посочи, че има сериозни перспективи за българо-китайските отношения и изрази убеденост, че в много скоро време ще видим конкретните измерения на разширяването на китайските инвестиции и бизнес в България.

„Нашите китайски приятели имат не само финансовия ресурс, но и голямото желание,

те са приоритизирали България, те искат да работят с нас. Сега ние трябва да подготвим качествени проекти“, каза Плевнелиев.

Той посочи, че всичко зависи от бизнеса, но и от българските политици, защото важни инфраструктурни проекти като тунела под Шипка, хидроенергийни комплекси, магистрала „Черно море“, които представляват интерес за китайските компании и те са готови да инвестират, трябва да намерят добра подготовка в българската администрация и бизнес компании.

На бизнес форума в Шанхай имаше и силен интерес към българските стоки като вино, сирене, кашкавал, колбаси, деликатеси, продукти от розово масло.

По думите на Иванов до шест месеца се очаква да бъде подписано и споразумение в областта на санитарните норми между двете страни, което ще позволи износ на млечни продукти, на месо и месни продукти в Китай.

Vesti.bg

3 comments to Подписахме договори за 60 млн. евро с Китай

 • Яна Шишкова

  Още по темата:

  Walltopia договори поръчки за 50 млн. евро в Китай

  Договори за 60 млн. евро сключиха компании от бизнес делегацията, придружаваща президента Росен Плевнелиев по време на официалното му посещение в Китай. Постигнати са и споразумение за сътрудничество в областта на туризма, които да доведат повече гости на местните курорти, съобщи Евгени Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите индустриалци в България (КРИБ), който придружаваше държавния глава в Шанхай. Иванов допълни, че в резултат на визитата може да се очаква отпушване на износа на български млечни и месни изделия за китайския пазар, тъй като са направени значителни постъпления за премахване на съществуващите в момента бариери пред българските производители по отношение на санитарните изисквания на Китай.

  Walltopia с лъвския пай от Китай

  Общо 7 са договорите, с които се връщат от Китай български компании. Най-големият от тях е за Walltopia, която е световен лидер в производството на стени за катерене. Дружеството, чиято производствена база се намира край Ловеч, има свои представителства в САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Франция и тепърва се отваря към азиатския пазар. Иновативната фирма е договорила поръчки с индикативна стойност 50 млн. евро с китайски клиент, за когото през следващите 5 години ще изгражда развлекателни центрове за практикуване на екстремни спортове. Размерът на поръчките е значителен не само на фона на общата сума на договорите, сключени от българската бизнес делегация в Китай, но и на фона на резултатите от дейността на Walltopia в България. Според основателя на компанията Ивайло Пенчев приходите за 2013 г. само на българското дружество ще достигнат 25 млн. лв., а сключените до този момент договори за работа подсигуряват ръст на приходите с около 50%.

  „Лично за себе си съм много доволен от посещението в Китай. Това беше не просто една политическа визита, а среща, полезна за бизнеса“, коментира Пенчев пред „Капитал Daily“. Той каза още, че китайската компания, за която Walltopia е поела поръчки, е част от икономическа група, реализираща годишен оборот от 180 млрд. долара и че сама е потърсила българското дружество, за да му възложи изпълнението на проекта си. Според Пенчев потенциал за успех на китайския пазар имат производителите на качествени храни и напитки. Причината за това е в бързо замогващата се средна класа в Китай, която търси произведеното в Европа.

  С поръчки за 6 млн. евро от Китай се връщат и представители на компанията „Евродизайн БГ“, която е специализирана в разработването, производството, инсталирането и поддръжката на мултимедийни и комуникационни системи в хотелите. Дружеството има повече от 10 години опит в тази дейност, като негови клиенти са луксозни -4 и 5-звездни хотели в България, Сърбия, Гърция. То е изпълнявало проекти за реномирани вериги като Kempinski, Hilton, Radisson.

  Китайският бизнес е проявил интерес още към курорта „Маунтин парадайс“ в Банско, като със собственика му е сключено партньорство в областта на недвижимите имоти за 1 млн. евро. Компания, специализирана в производството на розово масло, също е получила поръчка за доставка на ароматната суровина, прилагана най-вече в козметиката.

  Износът на мляко и месо се отпушва

  По данни на Националния статистически институт през 2012 г. износът на България за Китай възлиза на 1.163 млрд. лв., а за десетте месеца на 2013 г. са изнесени стоки за 989.7 млн. лв. Само за провинция Шанхай износът за миналата година е бил в размер на 350 млн. долара, каза Евгений Иванов от КРИБ, като прогнозира, че благодарение на инициативи като тази ще се даде тласък за увеличаване на двустранната търговия и инвестициите. Повод за позитивни очаквания дава и работата по премахване на бариерите през българските производители на млечни и месни изделия, които не могат да продават изделията си в Китай заради нормативни спънки.

  http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2014/01/16/2221553_walltopia_dogovori_poruchki_za_50_mln_evro_v_kitai/

 • aeronews

  Ето някои данни от Китайското статистическо бюро…

  Брутният вътрешен продукт на Китай, достигна 56 884,5 милиарда юана(9 400 милиарда долара), което е с около 7,7% повече от 2012 година. Стойността му достигна 58% от този на САЩ. През 2014 година се очаква да достигне над 10200 милиарда долара или около 63% от американския и 5 пъти повече от този на Русия.
  Общите финансови разходи на Китай за 2013 година достигнаха 13974,4 милиарда юана(2310 милиарда долара) увеличение спрямо 2012 година с 10,9%, а приходите 12914,3 милиарда юана(2135 милиарда долара) увеличение спрямо 2012 година с 10,1%. Отрицателното салдо е 175 милиарда долара. За следващата година се планират общите финансови разходи около 2500 милиарда долара и приходи с 200 милиарда долара по-малко.
  Външнотърговският оборот на Китай достигна 4160 милиарда долара за 2013 година. Износът достигна 2210 милиарда долара(увеличение 7,9% спрямо 2012 година), а вносът 1950 милиарда долара(увеличение с 7,3%). Положителното търговско салдо е 259,75 милиарда долара или 12,8% повече.
  За месец декември данните са 389,84 милиарда долара(увеличение с 6,2%), като износът нараства с 4,3% до 207,74 милиарда долара, а вносът с 8,3% до 182,1 милиарда долара.
  За следващата година се очаква външнотърговският оборот на Китай достигне 4500 милиарда долара.
  Очакваме да се появят данни, каква част от оборота е с военно предназначение.
  Преките външни инвестиции в нефинансови активи достигнаха 87,8 милиарда долара и са трети в света след тези на САЩ и Япония. Очаква се през следващата 2014 година инвестициите да минат границата от 100 милиарда долара.
  Те достигнаха през 2013 година в САЩ обема от 14 милиарда долара или около 2 пъти повече, спрямо нивото от 2012 година. Очаква се през 2014 година да нараснат с над около 50% и да достигнат 20 милиарда долара.
  За страните от Централна и Източна Европа инвестициите достигнаха 3,5 милиарда долара и ще продължават да растат.
  Населението на Китай достигна 1 360 720 хиляди души, което е с 6,68 милиона повече спрямо 2012 година. Количество на трудоспособното население е 919,54 милиона души(около 67,6% от цялото) и е намаляло 2,44 милиона души. Градското население е 53,73%.

 • Яна Шишкова

  Благодаря за данните!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>