Плевнелиев от Китай: Вече имаме конкретно предложение за строежа на магистрала „Черно море“

ТРУД

Конкретни договорености в областта на търговско-икономическото сътрудничество между България и Китай и предстоящи стъпки за тяхната реализация бяха набелязани в рамките на третия ден от държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в Китайската народна република, съобщиха от прессекретариата на българското президентство.

„Максимално бързо ще подпишем споразумение за стандартите за износ на мляко и млечни продукти. В следващите месеци ще бъде подготвено и споразумение за разширяване на обмена на земеделски продукти и храни, като определим стандарти, приемливи и за двете страни, включително за месо, но и за други селскостопански продукти“, обяви президентът Росен Плевнелиев на среща с български и китайски журналисти в Пекин.

„Китай споделя стратегическия български приоритет за развитие на земеделието и производството на храни и ще окуражи китайския бизнес за крупни инвестиции в земеделския сектор и за изграждането на фабрики за производството на храни, а не само за износ на сурова земеделска продукция“, каза президентът в отговор на въпрос на агенция Синхуа.

През следващите месеци предстои визита у нас на делегация на Китайската банка за развитие, както и на водещи инфраструктурни. Очаква се на посещение у нас да пристигне и делегация на китайски високотехнологични фирми, сред които водещ китайски производител на компютри, които ще проведат преговори за предоставяне на карго-зона „Загора“ край Стара Загора, която е в процес на подготовка. На територията на летището в града ще се търсят възможности за изграждането на логистични центрове.

От думите на президента стана ясно, че вече има конкретно предложение от двете водещи китайски държавни строителни фирми за изграждането на автомагистрала „Черно море“. Държавният глава очаква предложеният меморандум да бъде разгледан от българските институции. Изграждането на АМ „Черно море“ е един от предложените от страната ни проекти за финансиране в рамките на Инициативата на Китай за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа, който предвижда кредитна линия от 10 млрд. щ.д.

„Високо ценим желанието на Китай да подкрепи модернизацията и развитието на страните от региона. Това сътрудничество е част от цялостното сътрудничество между Китай и Европа, но и силен инструмент за стимулиране на двустранните отношения между България и КНР“, коментира държавният глава. „Искаме да бъдем врата за китайски инвестиции и производства в ЕС, но същевременно да бъдем активен член на съюза, с принос за добрите отношения ЕС-Китай“, допълни Росен Плевнелиев. В тази връзка президентът подчерта още, че страната ни приветства началото на преговорите за Инвестиционно споразумение между Европейския съюз и Китайската народна република.

Предстои да бъдат увеличени и квотите за обмен на студенти между България и Китай и за задълбочаване на сътрудничеството в образованието, обяви още президентът на срещата с журналисти в Пекин.

По-късно българският държавен глава проведе разговори с Председателя на Държавния съвет (премиер) на КНР Ли Къцян и с Председателя на Общокитайското събрание на народните представители Джан Дъдзян.

Втори съвместен китайско-български форум ще се проведе на 15 януари в Шанхай. В последния ден от държавната си визита в Китай президентът Росен Плевнелиев ще има среща с представители на бизнеса от двете страни, с кмета на мегаполиса Ян Сиун и с представители на градското правителство на Шанхай.

1 comment to Плевнелиев от Китай: Вече имаме конкретно предложение за строежа на магистрала „Черно море“

 • Яна Шишкова

  Други статии, свързани с посещението на Президента Р. Плевнелиев в КНР в периода 12-15.01.2014 г.

  Росен Плевнелиев посети „Радио Китай за чужбина“

  На 14 януари българският президент Росен Плевнелиев, който е на държавното посещение в Китай, направи визита в „Радио Китай за чужбина“.

  Той се срещна с директора на радиото Уан Гънниен, на когото връчи почетен знак за приноса на ръководената от него медия за културния обмен между китайския и българския народ, съобщиха от радиото специално за Онлайн редакцията.

  По време на срещата Уан Гънниен представи развитието на радиото, подчертавайки, че то е единствената държавна медия, насочена към чужбина, която има зад гърба си вече 73 години история.

  През последните години радиото ускорява развитието си и се превърна в комплексни медийна група, произвеждаща радио, телевизионни и онлайн продукции, както и развива издателска дейност.

  „Радио Китай за чужбина“ и „Вестникарска група България“ издават заедно списанието „Обектив Китай“.

  В продължение на 40 години от началото на предаванията на български език, радиото полага усилия за стимулирането на приятелския обмен и дружбата между двата народа и в бъдеще ще продължи да играе активната роля в таза насока, подчерта Уан Гънниен.

  Президентът Росен Плевнелиев заяви, че Радио Китай за чужбина има важно значение за целия свят. Той посочи, че България следи с внимание и оценяват високо новия кръг реформи в Китай и идеята за китайската мечта.

  Българската страна се надява заедно с Китай да положи усилия за благосъстоянието на двата народа, каза още Плевнелиев и изрази надежда по случай 65-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете страни Радио Китай за чужбина да разпространи успехите в практическото сътрудничество.

  Президентът Росен Плевнелиев каза още, че връчването на почетния знак на Уан Гънниен показва уважението и благодарността от българската страна и е знак за приятелството между двата народа.

  Освен това държавният глава написа специално поздравление по случай 40-ата годишнината от началото на предаванията на български език и даде специално интервю пред журналист от българската редакция.

  Предаванията на българския език на „Радио Китай за чужбина“ започват от 1974 г. В момента, освен радиопредавания, българската редакция има своя уебстраница, издава списание, поддържа страници във „Фейсбук“ и китайския микроблог „Уейбо“.

  Две китайски фирми искат да строят магистрала „Черно море“

  Две водещи китайски държавни строителни фирми имат конкретно предложение за изграждането на автомагистрала „Черно море“, съобщиха от прессекретариата на държавни глава.

  За интереса към проекта е станало ясно по време на визитата на президента Росен Плевнелиев в Китай.

  Изграждането на аутобана „Черно море“ е един от предложените от страната ни проекти за финансиране в рамките на Инициативата на Китай за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа, който предвижда кредитна линия от 10 млрд. долара.

  Плевнелиев съобщи още, че максимално бързо ще бъде подписано споразумение за стандартите за износ на мляко и млечни продукти.

  „В следващите месеци ще бъде подготвено и споразумение за разширяване на обмена на земеделски продукти и храни, като определим стандарти, приемливи и за двете страни, включително за месо и за други селскостопански продукти“, каза Плевнелиев.

  В рамките на визитата си той се срещна председателят на КНР Си Дзинпин, като двамата са се обединили около целта търговският обмен в следващите пет години да се удвои.

  Плевнелиев заяви по време на българо-китайски бизнес форум в Пекин, че има растеж и позитивни тенденции в двустранното икономическо сътрудничество – стокообменът се е увеличил с четири пъти в последните десет години, българският износ към азиатската страна се е удвоил през 2012 г. спрямо 2011 година.

  Във форума участваха над 300 представители на 150 китайски и 30 български фирми в информационните технологии, текстилната промишленост, производството и дистрибуция на храни и вина, транспорт, търговия, туризъм, производство на енергия от възобновяеми източници.

  „Вярваме, че България може и ще бъде врата за китайските продукти, производство, технологии и услуги в ЕС“, каза президентът.

  Росен Плевнелиев посочи, че в България се подготвят проекти за 21 нови индустриални и високотехнологични зони и заяви, че страната ни ще предостави на Китай възможността да изгради свои предприятия в тях, като считаме, че най-стратегическите са зона Божурище и индустриална зона и карго летище в Стара Загора, тъй като те се намират на три европейски коридора.

  Президентът определи отношенията между България и Китай като отлични. В последните 10 години е имало осем срещи на високо равнище, седем от които са от 2008 г. насам, но само в последните пет месеца българският президент, премиер и председател на парламента посетиха Китай, което означава, че на най-високо политическо и държавно ниво сме обединени и виждаме силния потенциал за задълбочаване на сътрудничеството и отваряне на нови хоризонти, каза Плевнелиев, цитиран от БТА.

  Държавният глава посочи, че с приетото в понеделник съвместно комюнике за всестранно приятелско партньорство и сътрудничество България става четвъртата държава от Централна и Източна Европа, която получава такъв статут след Полша, Унгария и Румъния.

  Сред конкретните проекти, обсъдени със Си Дзинпин са за изграждане на мост и хидроцентрала на р. Дунав в района на Никопол – Турну Мъгуреле, тунела под Шипка, предоставянето на концесии на китайски компании на български пристанища на р. Дунав и на Черно море.

  http://www.mediapool.bg/dve-kitaiski-firmi-iskat-da-stroyat-magistrala-cherno-more-news215552.html

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>