Китай ще строи огромно пристанище в Черно море

Докато центърът на Киев е окупиран от протестите на опозицията, станаха известни подробности за многомилиардни китайски инвестиции в Украйна. Те са договорени от украинска делегация при неотдавнашното й посещение в Китай. Става въпрос за над 20 договора за многомилиардни инвестиции, включително за китайското участие в огромен пристанищен терминал на кримския бряг.

Това съобщи първият вицепремиер на Украйна Сергей Арбузов в неделя вечерта по телевизия ТРК „Украйна“, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според него договорите дават възможност да бъдат реализирани поредица големи украинско-китайски проекти. „В рамките на посещението (на президента на Украйна, бел. ИТАР- ТАСС), наистина са подписани 22 споразумения“, каза той.

„Най-интересното – това е първото съвместно ипотечно кредитиране на сума 15 милиарда долара за 15 години. Смятам, че не е имало такова, сподели вицепремиерът.
Проектът ще позволи да се решат много проблеми в строителния сектор на икономиката, отбеляза Арбузов. Той съобщи още за 3 милиарда долара кредити в енергийната област, както и за големи инвестиции на Китай в селското стопанство на Украйна.

При неотдавнашното посещение на украинската делегация в Китай е завършено съгласуването на съвместния проект за дълбоководно морско пристанище в Сакския район на полуостров Крим на Черно море. Комплексът обединява контейнерен терминал, терминал за зърно и насипни товари. Планира се общият товарооборот да достигне около 140 млн. тона годишно. Украйна ще може да приема там морски съдове с „всякаква водоизместимост“ и „възможност за претоварване на контейнери“. Около пристанището ще бъде изграден технологичен парк.
За проекта не са били нужни държавни гаранции. /БГНЕС /

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>