ВСИЧКО ЗА КИТАЙ

中国大观园

от Яна Шишкова и приятели на Китай

април 26, 2007

Джан Дзъи – красавицата на китайското кино

в категория Актьори и Режисьори

2007-02-09

Актриса с почти вълшебна, неземна красота и едва сдържана енеригя, Джан Дзъи изгрява на световната филмова сцена с ролята на дъщерята на управителя в спечелилото множество награди приключение с бойни изкуства на Ан Ли „Тигър и дракон”.

Поразително убедителна, въпреки липсата на опит в бойните изкуства, и също толкова впечатляваща с чисто драматичните си умения, Джан Дзъи, скоро е поканена да участва в такива големи филми като „Герой” на Джан Имоу и във високобюджетни холивудски начинания като „Час пик 2”.

Родена е в Пекин на 9 февруари 1979, в обикновено семейство – баща й е икономист, майка й е учителка в детска градина, има един по-голям брат.

Джан от съвсем малка е привлечена от балета и гимнастиката. На 11-годишна възраст е приета в подготвителното училище към прочутото Пекинско танцово висше училище. Въпреки отличните си постижения и множество награди, Джан скоро започва да се чувства неудовлетворена и подтисната от строгата дисциплина в училището и има нужда от нови творчески отдушници. На 15 се записва в Централната пекинска академия за драматични изкуства, където вече се усеща на мястото си.

Съдбата поднася шанс на младата актриса във вид на прослушване за реклама на шампоан, където Джан се среща с прочутия кинорежисьор Джан Имоу. След като работи с нея, ветеранът решава, че тя е съвършената актриса за филма, който му предстои да снима – „Пътят към дома” (2000). С Джан Дзъи в ролята на младо момиче, което се влюбва в по-възрастен учител, филмът печели високи оценки по цял свят, а в добавка и множество награди.

Ако „Пътят към дома” може да се смята за неин пробив, следващият й филм „Тигър и дракон” й носи още повече популярност и слава. С малко умения в бойните изкуства, Джан оползотворява това, което знае от танците, за да усъвършенства движенията си, необходими за много трудната физически роля.

По това време акткрисата започва да учи английски с надеждата за пробив на холивудски терен, но в първата й голяма роля на Запад по ирония на съдбата й се налага да говори само на родния си език (с английски субтитри). Следват роли във високопрофилни китайски филми, „Zu Warriors” и „Musa” (и двата през 2001), а през 2002 Джан отново се изправя пред камерата на Джан Имоу – във визуално зашеметяващата историческа драма с бойни изкуства „Герой”.

Освен, че получава номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм, Джан Дзъи е номинирана и за най-добра актриса в поддържаща роля на филмовите награди на Сянган (бивш Хонг конг). През 2003 играе главната роля в „Purple Butterfly”. По-късно същата година, в „My Wife Is a Gangster 2”, участва в продължение на популярна екшън-комедия.

Актрисата се снима в поне три филма през 2004, влключително и в забележителната романтична научно-фантастична драма на Уон Кар-Вай „2046”, и в „Летящи кинжали” на Джан Имоу. Големият й филм през 2005 бе „Мемоарите на една гейша”. Тази пролет ще можем да чуем гласа й в 3D анимацията „Костенурките нинджа”. Само преди седмици, в края на януари, започнаха снимките на новия й филм „The Horsemen” – психотрилър с Денис Куейд. Освен работата си в киното, Джан е била лице на различни продукти, като Maybelline и Visa.
http://kino.dir.bg/

http://www.ndt1.com/article.php/20070209145106395

404

Creative Commons License
Публикациите, подписани от Яна Шишкова, ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Всички останали принадлежат на техните автори!

krasota

Търсене:

Категории:

bodypaint

Навигация:

Учете китайски в 138-мо СОУ

Учи в Китай! Виж как.