Ден на учителя в Китай

2006-09-06
Китайците уважават учителите, тази традиция има дълга история. В древността, хората са уважавали учителите като родителите си, в едно известна фраза се казва, че ако един човек е твой учител дори за един ден, става твой баща завинаги.

Затова, по традиции, по време на празника на учителя, учениците подаряват много неща на учителите, за да им благодарят за вниманието през изминалата година. Но тази година, има голяма промяна в тази традиция. В днешната рубрика, ще ви представя как празнуват този празник ученици и учители.

Още една седмица преди празника, много ученици и техните родители вече подготвят подаръци за учителите, например торти, цветя, поздравителни картички и други. Тези подаръци изразяват искрени пожелания и поздрави към учителите, но учителите казват, че за тях не е приятно да приемат тези подаръци. Защото децата нямат доходи, родителите им трябва да плащат за подаръците. И по този начин, лесно може да възникне конкуренция по подаръците между децата, а това оказва лошо влияние върху тези деца, които имат в по-скромни финансови възможности.

В град Шънян, на входа на училище Тънфей на стената има голям надпис, който гласи: „На празника, ние всички учители се отказваме всякакви подаръци, благодаря ви за подкрепата!“ Родителите на децата приветстват декларацията, и много се радват на това.

Те казват, че от седмица започват да мислят какво да подаряват на учителите, и не знаят те какво харесват, и подаръците не може да бъдат евтини, в друго отношение, детето ще се притеснява ако има по-скромен в сравнение със скъпите подаръци на другите деца.
Учителите казват, че в същност, учениците и родителите им не ги разбират. Подаръците наистина са бреме за тях. Те обещават, че сериозно ще се грижат за всички деца и без подаръци. Отказа от подаръци може да изчисти отношенията между учителите и родителите.

Ами, от какво се нуждаят най-много учителите? Сега ще ви дам отговор. Много е просто, само да виждат децата да растат здрави и весели. По време на празника, директорът на училище „Чаочънлу“ в град Циндао предлага дейности „Благодарности на учителите и уважение всеки ден“, в които апелират учениците да учат сериозно, да поздравяват учителите си чрез Е-mail, с цел да научат учениците как да уважават учителите.

По интересно е това, че на този празник, учениците получават подаръци от учителите си. В училището Пеймалу района Хунчиао всички ученици получават специален подарък от учителите си-една красива картичка със сърдечни думи от учителите. Те сами правят и написват различни пожелания от сърце за своите ученици. Това изразява грижата и любовта на учителите към учениците. И децата и техните родители се трогват много от картичките, те ги считат като безценни подаръци.

CRI

http://bulgarian.cri.cn/1/2006/09/06/1@41424.htm

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>