Подготовка за пътуване в Китай – от А до Я на пътешественика

Яна ШИШКОВА

Започва подготовката на новите попълнения студенти, ученици и работещи, които се отправят за дълъг престой в Китай в края на август. Неизбежно всяка година ми задават въпроси какво точно да си носят от тук, което трудно могат да намерят там. Моят опит касае един по-минал период, затова се обърнах с молба към колегите китаисти, които живеят в Китай, да коригират моя списък.

Изказвам горещите си благодарности на проф. Пламен Легкоступ, ректор на ВТУ, Диляна Атанасова, Елена Тодорова, Криси Нанева, Малина Данаилова, Павел Петков, Петко Хинов, Свилена Енчева, Сиана Димитрова, Таня Филипова и Траян Вълчанов, които имат голям принос за следната статия.

1. Лекарства и здравна култура

На първо място поставям тази подточка, тъй като от една страна климатът в Китай доста се различава от българския, което неизбежно влияе и върху здравето на пребиваващия в страната. Вторият фактор е самата диета на китайците, в която на практика отсъстват млечни продукти и достатъчно калций, което дава ефект като косопад, суха кожа, напукване и ронене на нокти и др. Затова е добре да си вземете „Калмацин” (калций, магнезий и цинк) или друг подобен продукт и да пиете през ден по таблетка. В аптечката е добре да имате още аспирин и аналгин.

Поради силната влага, съчетана на места с непоносима горещина, която продължава до средата на септември, често срещани са простудите, които водят до хроничен цистит при дамите. Полезно е да разполагате с тоалетен душ, смрадлика за промивки и лекарство по предписание за по-сериозна форма на цистит. Тук поставям и хроничните болести, на които сте податливи, така че по рецепта да носите със себе си и съответните лекарства.

Не рядко ми задават въпрос и за ваксините – дали и какви? До момента не съм чула колега да си е слагал специална ваксина, нито за проблем, предизвикан от липсата на такава, затова на този етап отговорът ми е отрицателен за нуждата от ваксини. Все пак, според Павел Петков, не е зле да се ваксинирате срещу Хепатит А.

През 1998-99, когато пребивавах за по-дълго време в Нандзин в града имаше множество случаи на сифилис. Чета и досега само откъслечни данни за СПИН и др. предавани по полов път заболявания в Китай, като със сигурност те са също толкова често срещани, както и в другите части на света, така че е уместно да си носите презервативи. Помня една доста интересна случка, свързана с това – разказваха как в предни години от Червения кръст дарили цял контейнер с презервативи на Китай. Последвала протестна нота, че им се подиграват – презервативите били с твърде голям размер. Това е една от причините деликатно да си носите този продукт от България. Дори и да не ползвате, вашите колеги твърде много ще ви се зарадват на подобен подарък. От друга страна, според колегите с опит, вече не се налага подобна покупка!

Непременно си оправете зъбите, преди да заминете за Китай!

Ходенето на зъболекар и лекар от западен образец е КРАЙНО нежелателно! От една страна ще се сблъскате със система, която за „здравей” ви лишава от 200-300 евро, от друга – под съмнение е загрижеността, да не кажа и професионализмът на лекуващите по западни методи. Имах съмнителното удоволствие да лежа в най-добрата болница в Нандзин две седмици. На 13тия ден ми казаха, че смятат да ме отворят, за да видят какво ми има и предпочетох тихичко да си вия от болка, но не и от някоя инцидентна липса на апандисит, чревце, стомах или каквото би им било угодно него ден…

Според Петко Хинов нещата отдавна са се променили към по-добро, но аз оставам твърде резервирана след преживяното, още повече че съвсем не толкова отдавна една колежка се оплака как при хранително натравяне се наложило да й влеят няколко банки глюкоза и за един следобед в болницата платила 300 евро.

Добавям и твърде ценния коментар на проф. Легкоступ – по аптеките има от всички европейски лекарства, но китайско производство и с друго име, които са значително по-евтини от тези в България!


За кърмачетата и малките деца

Много от редовните ми читатели помнят за неописуемия скандал с китайските сухи млека, при които над 300 000 деца останаха увредени за цял живот, десетки починаха, а накрая двама от виновните бяха рзстреляни. По този повод – ако имате бебе, задължително се обзаведете с необходимото сухо мляко от тук или купувайте там само от проверени източници западни сухи млека. Бих посъветвала да си носите цяла аптечка с необходимите лекарства, а също козметика на БОЧКО, от личен опит знам, че на практика няма по-добро на пазара!

Боите за коса

От личен опит Таня Филипова съветва ако се боядисвате с цвят, различен от черен, то по-добре си купете боя от тук. Тяхната червена боя, освен че е три-четири пъти по-скъпа, се измива след седмица и оставя корените русо-рижави. Руса боя по принцип трудно се намира, но пък черната боя е бомба!

2. Дрехи и лични принадлежности

Знаете, че Китай е Меката на всевъзможните дрехи – от евтини еднодневки до цели улици с копирани маркови дрехи, та до огромните МОЛове със стоки от целия свят. Все пак, говорейки за средностатистическия студент, надали марковите дрехи са твърде достъпни като цени. Ако сте с малко по-нестандартни размери по височина и ширина вариантът е да си носите удобни туристически дрехи (поне суичър или удобно зимно яке) и обезателно качествени туристически обувки, тъй като размерите се отличават, а и стъпалата на китайците са доста тесни в сравнение с нашите.

За дамите – преди време имаше липса на чорапогащи и фини чорапи с ликра. Китайките ползваха твърде неприятни на допир такива, които имаха тенденцията да се увъртат на геврек около глезена и да стоят разхлабено и грозно.

От личните принадлежности ще откриете от пиле мляко, но и досега има проблем със самобръсначките. Китайците нямат кой знае какво окосмяване, а жените им дори нямат косми по ръцете, затова и самобръсначките не са популярна и предлагана стока. Част от суеверията, свързани с избора на мома, касаят и външния й вид – така например се смята, че жена, на която липсва окосменост на пубиса може да погуби мъжа. Ето и още една причина самобръсначките да не са толкова често срещани. С търсенето обаче идва и предлагането, затова можете вече да намерите самобръсначки Gilette, дори продукти на Veet и да си ги поръчате онлайн от Taobao (за него ще поговорим специално) или в магазините Watson, където има всякаква козметика и презервативи.

За да завършим темата – не си носете електрически самобръсначки и други електроуреди, тъй като от една страна напрежението на места все още е различно от 220 волта, а освен това и розетката е тройка, а не двойка, като у нас, но това поне се оправя с адаптер.

Парфюми и дезодоранти

Малко хора знаят, че любимият дезодорант може да се превърне в не-благовоние в онази част на света, поради климата и специфичната влажност. В Китай може да намерите всички представителни луксозни парфюмерийни къщи и да си купите от там парфюм, който да има приятен аромат именно в Китай. В същото време китайците на практика не излъчват миризми при потене (за тях африканците са първи по „аромати”, след това сме европейците и накрая – азиатите), затова и дезодорантите не са популярни. Разумната покупка би включвала няколко сухи стика без аромат според времето на пребиваване (6-12 за година). Ако ви се дават повече пари, можете да си купите сухи стикове и онлайн.

3. Храни и напитки

При първата визита в Китай всеки чужденец неизбежно се сблъсква с проблема с липсата на млечни продукти, освен твърде популярните сандвич кашкавалчета (от онези плоските квадрати, типични за бургерите от McDonalds) и сладникавия йогурт. Опитните „стари кучета” познават добре големите градове и знаят откъде да се сдобият на немалка цена с млечни продукти (TESCO, Carrefour, Metro и по интернет), но това не винаги е достъпно (например сте в по-малък град, нейде из вътрешностите на страната или в южен Китай, може и просто да не ви е по джоба).

Обичайният избор по щандовете на големите вериги е топено сирене и въпросните американски сандвич кашкавали, ако потърсите повече, може да намерите гръцки и холандски сирена и кашкавали. Криси Нанева сподели за едно сравнително близко до българското кисело мляко с марката 蒙牛, но и то се продава подсладено.

Не можете да пренесете с багаж плодове със семки (при пристигането просто ще ви ги вземат), но няма да ви спрат със запечатана метална кутия сирене. Това няма да помогне за дълго, но все пак е нещо!

Не бива да забравяте да се запасите с някоя и друга подкова луканка, както любезно ми припомни Свилена Енчева! Също бих добавила да си вземете традиционни подправки – ронена чубрица, шарена сол, черен пипер. Друго си е да имаш възможност някой път да си сготвиш нещо родно!

Кафето, ах, кафето!

Аз, като заклет кафеджия, имах особено голям проблем с цените на кафето и липсата на избор, освен нес кафе (още през 1998 г. най-обикновена чашка кафе струваше 5 долара!). Научих се да пия нес (все още бедно на избор и на високи цени), но не всеки е готов на подобно геройство. Вместо да товарите дрехи, обувки, сешоари, бързовари, СD-плеъри или тежки речници (които и без това можете да купите от там), вземете си два килограма мляно кафе на по 100 грама разфасовка. Ако не успявате да се справите сами, това ще е прекрасен повод за купони, на които ще събирате цялото общежитие. Особено хитрите покриват запасите си до след Нова година, когато са се изчерпали запасите на съседите и тогава се появяват като спасители на бял кон с джезвето ароматно горещо кафе – уверявам ви, ще преживеете незабравими сутрини и следобеди!

Ако не ви се носи, разбрах че на по-високи цени може да се намери мляно кафе и в големите супермаркети, а най-добрата оферта сподели Диляна Атанасова – в IKEA може да се намери 200 г пакет мляно кафе за 28 юана, т. е. 7 лв (4 юана = 1 лев), също не лоша горчица и шоколад за 7-8 юана блокчето, включително и черен.

Алкохолът

Преди години в Китай бе на практика невъзможно да се открие дори вино с по-ниско качество. На невъобразими цени се предлагаше италианско сладко вино, нещо средно между сироп за кашлица и ферментирала боза, затова носехме по бутилка за специални поводи. Днес, макар интересът към всичко чуждо и луксозно в Китай да е нараснал, все още със сухите червени вина има известен проблем.

Що се касае до твърдите алкохоли, то най-популярното байдзиу (китайска ракия) е от вида „Ъргуотоу” (二锅头). То е между 40 и 56 градуса и, както коментирахме с Траян Вълчанов, най-точният превод би бил „Удар с два китайски тигана по главата”. Ефектът от напитката е незабавен, преплитането на крака става далеч преди да достигнете общежитието, затова пък ще бъдете неразделно свързани с неописуемия й аромат поне три дена. Препоръчва се за любители на силните усещания.

За по-кротко настроените добрата новина носи конякът Henessy, който може да се намери навсякъде на прилични цени, както и всички познати бренди, уиски, водки и др. на неприлични цени из баровете на по-големите градове.

В тази връзка е добре да знаете, че китайците обичат да организират представяния на съответната култура, затова е добре да си носите сирене за шопска салата и бутилка от добрата стара ракийка (максималното количество алкохол не бива да превишава два литра!), а защо не и народна носия!

4. Финанси

„Колкото повече – толкова повече“ е казал народът (и проф. Легкоступ)!

Стипендията в Китай се вдигна от 600 юана преди 15 години на 1600-2000 юана, но това е крайно недостатъчно за един чужденец. Ако планирате (а ако не планирате за какво изобщо отивате там?!) да пътувате из Китай, трябва да знаете, че транспортът е доста скъп, но поне вече има на места хостели (преди време чужденците бяха задължени да спят само по хубави скъпи хотели). Въпреки бонуса с хостелите, пригответе си за транспорт, нощувка, храна и доста скъпите входове един минимум от 50-70 евро на ден при пътуване. Разбира се, редовият студент винаги се е отличавал с липса на финанси, така че имате вариант, в който да подработвате като ТВ звезда (е, и статист върши работа!), по барове – ако свирите, танцувате или пеете; като учители по английски език и др.

При всички случаи трябва да знаете, че при настаняването в общежитие ви чака неприятна изненада – т. нар. „ядзин” или депозит, който е в размер на 300 юана, а по места – на цяла стипендия. Връщат ви я накрая, като обезателно трябва до край да пазите бележката, защото могат да се заядат! Вие обаче трябва да имате предварително пари най-малко за месец напред (поне 300 евро), с които да пътувате, да се храните и да си платите депозита, тъй като понякога стипендията се бави.

Преди време огромният проблем бе невъзможността да се получат пари от България. Сега обаче можете по банков път да получите превод. Ако не ме лъже паметта обаче таксата превод е в размер на 10% от сумата. Все пак е по-добре, отколкото да сте съвсем отрязани и да разчитате на уменията си за приспособяване. Направете си Visa Electron към Bank of China, чрез нея вашите близки могат да ви изпращат пари. На места също вече има Western Union (благодаря за информацията на Малина Данаилова).

Още за финансите от Диляна Атанасова

Добре е да се подготвите от тук и да си направите Visa Electron. Всеки може да попита в банката си каква е таксата за превод, но в общия случай е 2 EURO + 1% на теглене с Visa към банка ДСК, така че е добре да се тегли всичко на куп, когато ви пратят пари. Преводът от българска до китайска банкова сметка отнема пет работни дни.

Най-удачно според Диляна е онзи, който изпраща парите, да направи сметка на свое име и да извади няколко различни дебитни карти към нея. Така изпращащият може да захрани сметката, а получателят след десет минути вече да може да тегли парите.

Откъде може да се изтеглят парите буквално зависи от настроението на банкомата, докато за банките няма ограничение. Така с Maestro към ПИБ Диляна е теглила от банкомат на ICBC, докато с Visa към ДСК – от банкомат на Bank of China, и то от един определен банкомат на Huaxia Bank.

По повод ПИН кодовете се разгоря гореща дискусия, тъй като в Китай кодовете са 6-цифрени, а у нас – 4-цифрени. Някои от колегите са добавяли ….00 накрая, за да се допълни кодът, но очевидно за българските карти такава нужда няма и свободно се използва четирицифреният ПИН код. Затова пък се запазва дневният и седмичен лимит (400 лв на ден). Ако надвишите лимита картата просто блокира.

Още едно важно уточнение от Диляна – проверете срока на картата, защото ако изтече преди срока на престоя ви, няма да можете да я използвате. Ако това се случи, а пари ви трябват спешно, то има и други бързи решения – например Western Union. Диляна обаче смята, че по-удачен е вариантът с Money Gram – същата услуга, но много по-ниски такси. Доста зависи обаче от мястото, където се намирате. За да сте сигурни, че в града ви има офиси на тези служби, то проверете предварително в сайтовете им, за да сте надлежно информирани.

Относно китайските дебитни карти – много са удобни и лесни за вадене – отивате в банката с паспорта си и срещу около 20юана (15 в ICBC) ви се открива сметка, като картата се получава веднага. Обикновено трябва да споменете допълнително че искате да активирате интернет банкиране, при което ви дават и едно USB с което потвърждавате плащанията после, например в Taobao или при плащания чрез Alipay. Колкото бързо и лесно се открива сметка и издава карта, толкова бавно и мъчно е преиздаването или закриването. И двете отнемат поне по 5 работни дни, става само срещу паспорта с който сте открили сметката. Копия не важат, ако си смените паспорта по добре си отворете нова сметка с новия и закрийте старата, по-лесно е отколкото да смените паспортните данни на старата сметка.

Ако загубите картата си, не можете да теглите от банкомат или дори от гишето, освен ако нямате книжка към сметката (тип спестовна книжка, незнам как се казва точно, Bank of China и няколко други банки издават такива и с тях би трябвало да можете да теглите от гише на банката без карта, но ако ви издадат такава е по-добре да питате за какво точно служи).

Ако решите да закриете смеката си, изтеглете всичките си пари преди да споменете думичката „закривам“, иначе ще ви блокират парите за поне 5 работни дни и ще трябва да се върнете до същия клон след това, за да си ги получите (особено неприятно ако решите да закриете сметката си преди да напуснете даденото населено място или Китай като цяло, така че внимавайте).

5. Подаръците

Когато човек за пръв път пътува в Китай, той вероятно все още не е запознат с особения етикет на общуване между хората. Помнете винаги две неща – не поставяйте китаец в неудобно положение (така че да „не си загуби лицето”) и подарявайте подаръци на килограм!

Подаръците са много важна част от общуването, тъй като това е своего рода обмяна на добри намерения и създаване на „гуанси” – връзки. В Китай връзките стоят преди парите. За да си намерите работа или просто да получите бърза и качествена услуга, следва да имате максимално количество полезни връзки. Подаръците са ключ към тях, заедно с поканата за ресторант (помнете, който кани – плаща!). Дори и само да предразположите някого към себе си, е добре да приготвите интересен подарък.

Добрата новина е, че в това отношение в България имаме вече особено изобилие от подобни възможности – мускали, везани кърпи, карти с български забележителности, магнити, картички, дърворезби, евтини миниатюри с масло, изобразяващи България, календари и др. Това са все леки и ефектни подаръци. Може би най-ценният съвет, който мога да ви дам, това е да не пестите в никакъв случай от подготовката си с подаръците. Аз пазарувам понякога за по 200-300 лв, но това в годините се отплаща по изключителен начин.

Откъде да се сдобием с такива подаръци?

По Пиротска в пешеходната част има един магазин, множество будки има в двата подзмни прехода на Ларгото в центъра на София. Аз обаче предпочитам магазина, който е непосредствено в бившия Царски дворец (Националната художествена галерия). Първо, защото там всичко е събрано накуп, второ – имат изключителна работилница за сребърни бижута копия на тракийски и характерни български плетки на много ниски цени.

Има обаче една по-голяма хитрина, която спестява наистина много пари! Това е интернет магазинът „Земя на рози”. Доставката е направо до дома, можете да купувате в промишлени количества. Не забравяйте да поставяте подаръците в традиционни книжни торбички, а вътре – своята визитка (най-добре я подгответе от тук с китайска и английска страна).

Във визитката, освен мейл, телефон, е добре да напишете и акаунт в QQ, тъй като китайците предпочитат него пред Skype, а Facebook е много трудно достъпен от страната.

6. Отговорът на всички проблеми – TAOBAO

След като ви наплаших с количествата багаж, искам да наблегна, че вече на практика всичко може да се купи на много евтини цени от основния интернет магазин на Китай Taobao. Както казаха колегите – вземете си количества, нужни за един месец, а като се ориентирате, си регистрирайте акаунт в Taobao, като преди това уточните точния адрес и си направите банкова сметка например в 招商银行 (по съвет на Петко Хинов), след което ще можете да пазарувате самобръсначки, млечни продукти и дори машина за хляб за цени под тези в магазините.

Много полезен съвет даде Малина Данаилова – разгледайте още в България какво има в Taobao, за да не носите излишни неща.

Тема за пазаруването от TAOBAO в Бг-Мамма, разгледайте и линка на първа страница с първата тема, тъй като в нея са основните правила.

С пазаруването в сайта отпада и нуждата да се учите на пазарене, но аз все пак препоръчвам това изкуство да се овладее до съвършенство, защото ще можете да го прилагате навсякъде по света, дори и у нас!

7. Какво да НЕ си носим

Прилежният китаист е готов да пренесе цялата си литература в Китай, като не отчита наличието на библиотеки, фли маркети с книги втора употреба, невъобразим избор на книги, речници и всякакви учебни помагала. Не го правете! Имате лимит от 20 кг багаж в най-общия случай и наистина не бива да го надвишавате.

Не си взимайте електроуреди. Компютър, от друга страна, е добре да се купи от тук, а не от там, защото после гаранцията няма да ви важи, може и да няма поддръжка. Обратното важи за онези, които ще са там повече от година.

Вземете си от тук дрехи и обувки, с които сте готови без съжаление да се разделите в Китай. Навръщане със сигурност багажът ще е пълен с много по-интересни неща, за дрехите просто няма да остане място.
Не си купувайте прекрасни керамични сервизи, чаши, изобщо всичко, което можете да намерите тук. Разбира се възпитанието изисква да вземете по някой подарък на близките от там, но защо да го носите, като тук в София примерно в пешеходната пресечка на Пиротска, има твърде много чудесни китайски стоки на приемливи цени?

Вземете си нещо наистина ценно, което да ви радва и се ОПИТАЙТЕ ДА СЕ ВЪЗДЪРЖИТЕ ОТ ПОКУПКИ ПРЕЗ ПЪРВИТЕ ДВА МЕСЕЦА, освен при пазара по интернет!! Не се шегувам – все още няма да умеете да се пазарите качествено. Вървете заедно с по-опитни приятели и ги наблюдавайте как се пазарят. Чак след като усвоите това изкуство тръгвайте на пазар. В противен случай ще изхарчите 5 до 10 пъти над необходимото!

 

В заключение пожелавам на всички изключителни преживявания, спомени за цял живот и здрави приятелства! Дано Китай успее да ви развълнува толкова, колкото мен!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>