Разкрита е една от тайните на Теракотената армия

2007-02-15

Китайски учени обявиха, че са успели да разкрият една от загадките, свързана с произхода на световноизвестната Теракотена армия на император Циншъхуанди.

Въз основа на анализа на открития върху статуите цветен прашец експертите са установили, че фигурите на конете и войниците са направени на различни места, при това доста далеч едни от други.

По думите на професор Ху Яцин от Института по ботаника към Китайската академия на науките на повърхността на изследвани под микроскоп керамични парчета успешно са разпознати 32 вида полен от различни растения. Разнесени по въздуха, те са полепнали по глината по време на изпичането й при измайсторяването на “армията” през ІІІ век пр. н. е.

Оказва се, че откритият върху фигурите на воините полен принадлежи основно на тревисти цъфтящи растения – синап, планински пелин и други. А върху статуите на коне полепнал прашец от дървета, например гинко и бор. По този начин, отчитайки ареала на разпространение на едни или други видове растения в региона изследователите дошли до заключението, че скулптурите на конете били изготвени близо до гробницата на Циншъхуанди, а статуите на спешените воини – в места, разположени далеч от могилата. За момента не е ясно къде точно е било мястото за изработка.

Невероятната Теракотена армия бе открита през 1974 г. в околностите на град Сиан, древната столица на 11 императорски династии. Учените предполагат, че онзи, който е осъществявал грандиозния проект по създаването й, е решил да организира масовото скулптурно производство на конете в максимално близко до гробницата място.

Превозването на хилядите огромни фигури с дължина 2 метра и тегло 200 килограма би било нецелесъобразно на голямо разстояние. Глинените войници с тегло 150 килограма са били много по-удобни за транспортиране. Теракотената армия е била заровена в земята през 210 г. пр. н. е. заедно със смъртта на Циншъхуанди, първият император на Поднебесната, обединил разпокъсаните княжества в единна централизирана феодална държава.

Предполага се, че страшната войска е трябвало да охранява подстъпът към гробницата на императора, която е разположена под друг хълм и е централното съоръжение от погребалния комплекс. До момента обаче могилата на императора остава недокосната. Археолозите така и не се решават да я отворят, страхувайки се да не повредят намиращите се там ценности. Легендите обещават страшна прокоба за онзи, който наруши спокойствието на починалия владетел, оставил в историята име на жесток деспот.

ИТАР-ТАСС

http://www.bgnes.com/index.php?o=view&m=news_rub&rubid=11&id=482045

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>