Награда „Доктор Хонорис кауза“ получи Сю Лин – главният изпълнителен директор на Институт Конфуций

Маргарита Апостолова


Видео от събитието

Ректорът на Великотърновския университет връчи званието „Доктор хонорис кауза“ на заместник-министъра на образованието в Китай Сю Лин. Наградата се връчва за приноса и за развитие на китаистиката във висшето учебно заведение. Благодарение на съдействието на Сю Лин институтът „Конфуций“ във Велико Търново е един от най-добре развиващите се не само у нас, а и в света.

На официална церемония във Великотърновския университет бяха връчени инсигниите за почетен доктор на депутата в държавния съвет на Китай Сю Лин. На награждаването присъстваха гости от Китайското посолство, Държавния съвет за изучаване на китайски език в чужбина , Българо-китайската търговска камара , студенти и преподаватели. Сю Лин е удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на университети в САЩ, Великобритания, Чили, Франция, Тайланд.

На церемонията в Ректората тя вдигна залата на крака с рецитал на българския химн в превод на китайски език. Сю Лин е директор на централата на институт Конфуции в Пекин. От 400 института в над 120 държави, търновският институт развива най-много дейности от създаването си преди половин година.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>